Nadine Visser maakt haar favorietenrol waar op de EK in Glasgow

Nadine Visser won vandaag de 60 meter horden tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.  Beeld ANP
Nadine Visser won vandaag de 60 meter horden tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.Beeld ANP

De Nederlandse atletiekploeg grossierde in medailles in Glasgow. Met de titel van Nadine Visser op de 60 meter horden is het succes van Oranje op de EK compleet.

Eline van Suchtelen

Links zag ze niks in haar ooghoeken, rechts ook niet, dus durfde Nadine Visser meteen nadat ze over de finish was al breed te lachen. De hordeloopster veroverde vandaag op de EK indoor in Glasgow met overmacht de Europese titel op de 60 meter horden. Met haar tijd van 7,87 seconden haalde ze haar eerste overwinning op een groot internationaal toernooi.

Toen ze haar naam op de eerste plek op het scorebord zag, deed ze even haar hand voor de mond, alsof ze het nog niet geloven kon. Visser was de titelfavoriet, maar waarschuwde voor het toernooi dat het goud zeker geen uitgemaakte zaak was. Ze was in het begin van dit jaar veel moe geweest en had extra rust moeten nemen. Vorig jaar veroverde Visser op de WK indoor in Birmingham brons, achter twee Amerikanen. Van de beste Europese werd nu goud verwacht.

Met de titel van Visser is het succes van Oranje op de EK compleet. De Nederlandse atletiekploeg grossierde in medailles in Glasgow. Zaterdag werden er in drie kwartier maar liefst vier medailles gewonnen.

Joris van Gool won brons op de 60 meter. Brons was er ook voor Lisanne de Witte en Tony van Diepen op de 400 meter. Dafne Schippers liet zien precies op tijd hersteld te zijn van een val van de trap een week geleden. De 26-jarige sprintster was uitgegleden en merkte pas dagen later dat er iets niet goed zat in haar rug. Ze kon de trainingen niet uitvoeren zoals ze van plan was. Starten lukte niet. Met een spoedbehandeling bij haar orthomanueel arts werd haar bekken goed gezet, waarna ze met twijfels naar Glasgow afreisde. De spieren in haar rug voelden ‘hyper’ aan en moesten weer ‘normaal gaan doen’. Dat deden ze, want Schippers plaatste zich met speels gemak voor de finale van de 60 meter.

Bijzondere generatie

En als er ergens een titel te winnen valt, kan Schippers net even wat meer gas geven. De Utrechtse atlete bloeit op als er iets op het spel staat. Zestig meter is eigenlijk te kort voor haar, omdat haar versnelling dan pas goed op stoom komt, maar ze won toch zilver na een inhaalrace in de finale. De tweede plek op de EK is haar eerste belangrijke prestatie sinds de hereniging met haar coach Bart Bennema.

Schippers is de kopvrouw van een bijzondere generatie in de Nederlandse atletiek. Nederland wint meer medailles dan ooit op de internationale toernooien. Dat heeft te maken met unieke atleten zoals Schippers en Visser, maar er is ook een professioneler klimaat ontstaan waarin talenten tot bloei komen.

Trainers kunnen vaker dan vroeger rondkomen van hun vak, waardoor er op de clubs waar de nieuwe generatie rondloopt ook ochtendtrainingen worden gehouden. Talenten die klaar zijn voor het echte werk gaan naar Papendal, waar het ze aan niets schort. In de bossen in Arnhem kunnen ze zich fulltime bezighouden met eten, slapen en sporten. Het sportcomplex is ook zeer geliefd bij buitenlandse atleten.

Hordeloopster Visser werd ook volwassen op Papendal. Zij was in haar vorige carrière meerkampster en moest net als Schippers een keuze maken tussen de zevenkamp en het onderdeel waarop ze uitblonk.

Toen Visser afscheid had genomen van de meerkamp ging het 29 jaar oude record van Marjan Olyslager op de 100 meter horden er al snel aan. De nieuwe nationale toptijd werd in juni vorig jaar aangescherpt van 12,77 naar 12,71.

Een medaille op de EK in Berlijn was het volgende doel, maar Visser kwam in de zomer met een vierde plek net tekort voor het podium. Toen was Visser nog een outsider voor een podiumplek. Dat is nu anders, met Europees indoorgoud om haar nek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden