Nadelen van schaliegas zijn voorlopig veel te groot om ons nu rijk te rekenen

Boringen naar schaliegas zijn weer een ietsje dichterbij gekomen, nu de PvdA-fractie het 'nee, tenzij' heeft veranderd in 'ja, mits'.

De ontwikkelingen gaan snel, terwijl er alle reden is om nog eens goed na te denken voordat eventuele proefboringen naar het 'nieuwe goud' plaatsvinden. In opdracht van minister Kamp vindt momenteel al onderzoek plaats naar de gevaren van het boren naar en het winnen van schaliegas.

Dat onderzoek moet in juli zijn afgerond en het zal wel heel overtuigend moeten aantonen dat de gevaren beheersbaar zijn en de milieurisico's verwaarloosbaar om dan al te kunnen besluiten dat proefboringen in de Noordoostpolder en in Brabant kunnen doorgaan.

Die risico's zijn op voorhand niet te onderschatten. Nederland is de Verenigde Staten niet. Dit land is vele malen dichter bevolkt en de bodem is van een heel andere kwaliteit. Het waterbedrijf Vitens heeft daar onlangs terecht op gewezen.

Er zijn echter meer overwegingen. Voor de Verenigde Staten is de winning van schaliegas een nieuwe economische kans. De afhankelijkheid van landen in de Arabische regio en Rusland voor de levering van de grondstoffen voor fossiele brandstof wordt minder. Dat is niet alleen voor de VS een winstpunt, ook Nederland kan bijvoorbeeld maar beter niet afhankelijk zijn van de grillen van president Poetin.

Daar staat tegenover dat ook schaliegas een fossiele brandstof is en dus geen bijdrage levert aan het terugdringen van de uitstoot van milieuvijandige stoffen.

Bovendien, schaliegas kan per definitie alleen een tijdelijke oplossing zijn voor onze energieafhankelijkheid. Mocht het ooit tot winning komen, dan betekent dat vanzelf opnieuw een ernstige tegenslag in het streven naar een duurzame energieproduktie en -consumptie.

Nederland blinkt al bepaald niet uit in het ontwikkelen van duurzame energievormen en schaliegas ontmoedigt dat nog eens verder.

Aan de voorwaarden voor de winning van schaliegas - geen gevaar voor mens en milieu - dient daarom nog een belangrijke te worden toegevoegd.

De opbrengsten van de winning (velen rekenen zich op voorhand ten onrechte rijk) zullen voor een belangrijk deel moeten worden ingezet voor de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energievormen. Zo kan het gevaar van verder uitstel worden omgezet in een versnelling van de broodnodige omschakeling. Vooralsnog is het vooral wijs niet te zeer te rekenen op de zegeningen van schaliegas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden