Nachtvlinders tellen, met lamp, lichtval en smeersels

ANJEL PUNTE

Benieuwd welke kleuren, maten en soorten nachtvlinders Nederland rijk is? Trek er morgennacht op uit, tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. Van Groningen tot Limburg halen experts alles uit de kast om de nachtvlinders te lokken. Met licht en zoetigheid hopen de excursieleiders ook de grotere nachtvlinders aan te trekken. Daarvan zijn er maar liefst achthonderd. Nederland kent in totaal tweeduizend soorten nachtvlinders.

Veel geziene nachtvlinders zijn de bruine huismoeder met een lengte van ruim twee centimeter, en de groene-uil. Deze laatste is ook overdag druk in de weer.

De Nationale Nachtvlindernacht is in 2005 ontstaan, met als doel om in het hele land op hetzelfde moment vlindersoorten te tellen. Veel verenigingen en organisaties hebben zich al aangemeld op de daartoe bestemde website. Na afloop geven ze de waarnemingen door.

Wie op eigen houtje wil 'nachtvlinderen' kan zelf een zogenaamd excursiepunt op de website toevoegen. Ook een 'openbaar excursiepunt' is mogelijk, zodat ook anderen kunnen meedoen.

Er zijn tal van lokmiddelen die de aantallen omhoog helpen. De beestjes zijn gek op licht. Span een doek bij een lamp, zodat het licht zich over een groter oppervlak verspreidt. De vlinders zullen de door hen geliefde lantaarnpaal dan al snel links laten liggen. Een tweede optie is het aanbrengen van een mengsel van zoetigheid en alcohol op een boom of muur. Deze methode trekt weer andere vlinders dan de lichtmethode.

Geduld is een schone zaak, de meeste soorten worden pas na middernacht actief. Voor degenen die liever hun nachtrust pakken en de vlinders bij het ontbijt willen bekijken is de 'lichtval' bedacht: een lamp met een glazen bak eronder waar de beestjes invallen en niet meer uitkunnen.

Zowel dag- als nachtvlinders zijn gek op warm weer. De zomerse dagen van deze week beloven dus een goede uitslag. Vorig jaar was de score vanwege kou en regen relatief laag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden