Nachtmerrie voor de Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi is voorbij met vrijlating

Araibi wordt begeleid naar de rechtszaal in Bangkok. Hij vocht zijn uitlevering aan Bahrein aan, en mag nu terug naar Australië. Beeld AFP

De Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi wordt niet meer uitgeleverd aan Bahrein. Hij mag van de Thaise autoriteiten terug naar Australië.

De nachtmerrie is voorbij voor de Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi. “Er zijn geen redenen hem nog langer vast te houden”, liet het Thaise Openbaar Ministerie maandag weten. “Hij heeft het recht om te gaan en staan waar hij wil. Hij is een vrij man.” Araibi verbleef sinds november in een Thaise cel, in afwachting van uitlevering aan zijn geboorteland Bahrein. Hij vreesde bij terugkeer te worden gemarteld. Maar nu is hij op weg naar zijn nieuwe thuisland: Australië.

Araibi ging in november op huwelijksreis naar Thailand, en werd bij aankomst op het vliegveld gearresteerd. Bahrein had een uitleveringsverzoek ingediend, omdat hij in 2012 een politiebureau zou hebben vernield, maar de voetballer zei dat het een showproces was. Bahrein wilde hem vastzetten vanwege zijn politieke activiteiten, aldus Araibi. Hij kreeg daarbij politieke steun van de Australische regering, mensenrechtenorganisaties en zelfs de voetbalbond Fifa.

Volgens de Thaise autoriteiten heeft Bahrein het uitleveringsverzoek ingetrokken. Dat besluit volgde op een telefoongesprek tussen de Thaise en de Bahreinse premier. Ook hebben de Thaise buitenlandminister en de Bahreinse kroonprins elkaar dit weekend ontmoet. De landen wilden niet zeggen waar de gesprekken over gingen, maar waarschijnlijk was Araibi het onderwerp.

Thuis

Thailand zat al langer met de kwestie rondom Araibi in de maag, en probeerde neutraal te blijven in het geschil tussen Australië en Bahrein. Mogelijk is er nu toch een deal gesloten, en heeft Bahrein daarom het uitleveringsverzoek ingetrokken.

De Australische premier Scott Morrison reageerde verheugd op het nieuws van Araibi’s vrijlating, en bedankte de Thaise autoriteiten. “De volgende stap is om hem thuis te krijgen”, zei Morrison. “Maar zoals altijd bij dit soort zaken, ben je pas thuis als je echt thuis bent.” Volgens Reuters is Araibi op het vliegveld gesignaleerd, en is hij op weg naar Australië.

Bahrein heeft de zaak tegen Araibi niet laten vallen. Het land ‘behoudt zich het recht voor om alle nodige juridische stappen te ondernemen’, aldus een regeringsverklaring. Het ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het vonnis tegen Araibi (tien jaar celstraf) nog altijd van kracht blijft.

Lees ook

Politieke rel om mogelijke uitlevering Bahreinse voetballer

De Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi wilde op vakantie naar Thailand. Nu riskeert hij tien jaar gevangenisstraf.

Coalitie maakt zich zorgen over uitzettingen naar Bahrein en Soedan

Nederland stuurde asielzoekers terug die volgens Amnesty International na aankomst zijn mishandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden