Nachtmerrie Irak

Stuur Donald Rumsfeld de laan uit en geef vermoedelijke terroristen een fatsoenlijk proces.

The Economist geeft George Bush advies, want de Amerikaans president staat een lange, zweterige zomer te wachten, zo voorspelt het Britse zakenblad. In eigenland daalt de populariteit van de Republikein in rap tempo, elders is het niet veel anders. Irak is zijn achilleshiel, maar Bush wil er niet aan. Geërgerd vraagt de commentator van het Britse blad zich af hoe de president in vredesnaam kan beweren dat hij ' blij is met de vooruitgang'die daar is geboekt. ,, Irak is geen Vietnam, maar hoe eerder Bush de waarheid vertelt, des te eerder kan hij zijn reputatie herstellen als zijnde recht-doorzee.'' Ook Newsweek maakt zich onder de kop ' Zenuwenoorlog' zorgen. Bush praat regelmatig met de hoogste Amerikaanse commandanten in het Midden-Oosten, maar hoe komt het dan toch dat het publiek zulke verschillende boodschappen krijgt: ,, De politici zeggen dat we winnen, de generaals zijn er niet zo zeker van.'' Er blijven slachtoffers vallen en volgens opiniepeilingen kunnen de Amerikanen daar steeds minder goed tegen. Terugtrekken is voor Bush echter geen optie. Zijn nachtmerrie, aldus Newsweek, is een scenario à la Somalië.

De haastige terugtocht in 1993 na de dood van 18 Amerikaanse militairen heeft de vijanden van Amerika slechts in de kaart gespeeld, zo zou hij naaste medewerkers hebben verteld.

Aan vrijwilligers die dood en verderf willen zaaien, onder de Amerikaanse bezetters, maar daarmee ook - en meer-onder Iraakse medeburgers, geen gebrek, schrijft Time, dat een gesprek had met een man die sinds april wacht op een oproep voor een zelfmoordmissie. ,, Ik kan niet wachten'',, zegt deze Marwan, 20 jaar en volgeling van Al-Zarkawi, Al-Kaida's vertegenwoordiger in Irak. In afwachting van de definitieve opdracht oefent hij zijn laatste gebed. ,, Eerst zal ik Allah vragen mijn missie te oefenen met een groot aantal slachtoffers onder de Amerikanen, daarna zal ik hem vragen mij te reinigen zodat ik in staat ben hem te zien.'' Der Spiegel tenslotte behandelt de toestand in Irak middels een interview met de op 6 april geïnstalleerde president Talabani. De jurist doet zijn best op een optimistische toon. ,,. Als deze regering de juiste maatregelen treft, kan de verschrikking nog dit jaar voorbij zijn.'' Als tegenwicht tegen al te deprimerende internationale ontwikkelingen en voor wie nog geen vakantieplannen had, biedt Time de ' Wonderen van Europa'. Meer (de Sint Vitus-kathedraal in Praag, het kasteel van Versailles) en minder (de Smithfield markt in Londen) voor de hand liggende bezienswaardigheden passeren de revue. De natuurliefhebber wordt de weg gewezen naar de Noorse kust, het Russische Baikalmeer en de IJslandse watervallen.

Die laatste gaan trouwens een mooie toekomst tegemoet, zo lijkt de omslag van Newsweek te beloven. Bevolkingsafname (volgens het laatste VN-rapport zal Europa het in 2030 met 41 miljoen mensen minder moeten doen) en trek naar de stad zorgen voor een leegloop van het Europese platteland. Wolven, beren en wilde katten grijpen hun kans waar de mensen het voor gezien houden. Paradoxaal genoeg levert dit niet meteen het paradijs op voor milieu-activisten, zo zegt een bioloog van het Europese Milieu-agentschap in Kopenhagen. Verlaten land wordt overwoekerd door struiken:

,, Alle bloemen, kruiden, vlinders en vogels verdwijnen. Nieuwe diversiteit komt er pas als het nieuwe bos honderden jaren oud is”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden