Nachtelijke betogingen verwarren regime Teheran

De Iraanse politie heeft traangas afgeschoten op betogers, die hun woede uitten over de verdwijning van twee leiders van de oppositie. Leden van de Iraanse veiligheidsdienst en 'mensen in burger' probeerden de menigte uiteen te drijven, meldt website kaleme.com. De beide voormannen Mir Hossein Moesavi en Mehdi Karoebi en hun echtgenoten stonden onder huisarrest, maar zijn volgens hun aanhangers door de autoriteiten overgebracht naar een onbekende plek.

Iran

Op belangrijke punten in Teheran zijn ordetroepen gestationeerd om bijeenkomsten van de oppositie te verhinderen, meldde de BBC. Om de autoriteiten in verwarring te brengen zijn mensen maandagnacht in het donker de straat opgegaan.

Tunesië

De belangrijkste oppositieleider in de regering in Tunis is opgestapt. Nejib Chebbi van de Democratische Progressieve Partij is ontevreden over de nieuwe premier en over regeringsmaatregelen die volgens hem vooral bedoeld zijn om hem af te houden van het presidentschap. Sinds zondag is Beji Caid Sebsi de voorlopige premier, nadat Mohammed Ghannoechi met nog twee ministers aftrad onder druk van de hervormingsbeweging. Gisteren is de gematigde islamistische beweging Ennahda door de regering-Sebsi gelegaliseerd. Ennahda was verboden onder president Ben Ali, die in januari de benen nam onder druk van de protesten.

Amnesty International heeft de huidige machthebbers in Tunis opgeroepen om de meer dan 140 doden te onderzoeken die vielen tijdens de betogingen en protesten op straat. Volgens Amnesty hebben de veiligheidsdiensten zonder mededogen op mensen gevuurd. Burgers zijn in de rug getroffen of door sluipschutters vanaf de daken beschoten.

Oman

De regering van sultan Kaboes heeft troepen gestationeerd ten noorden van de hoofdstad Moskat en bij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten, uit vrees voor onlusten.

Voor- en tegenstanders van Kaboes trokken gisteren de straat op. Tijdens een 'anti-betoging' in de havenstad Sohar viel een gewonde toen militairen ter waarschuwing in de lucht schoten. In Moskat verzamelden zich gistermiddag duizenden betogers voor de regering van de dynastie van koning Kaboes ben Said.

Jordanië

In de Jordaanse hoofdstad Amman hebben meer dan vierhonderd salafisten geëist dat koning Abdoellah hun geloofsgenoten vrijlaat. Het is de eerste keer dat de fundamentalistische beweging zich in protest op straat laat zien. De beweging is verboden in Jordanië.

Volgens de salafisten zitten tientallen leden van hun groepering vast op basis van valse beschuldigingen van terrorisme. De regering maakt zich volgens de betogers schuldig aan discriminatie op grond van geloof.

Egypte

Analisten vrezen dat de agenda voor verkiezingen in Egypte, zoals door de militaire top en vertegenwoordigers van de protestbeweging is afgesproken, te krap is. Op 19 maart wordt er gestemd over de grondwet, in juni zijn er parlementaire verkiezingen en presidentsverkiezingen. Dat speelt de NDP, partij van de afgetreden president Hosni Moebarak, in de kaart, zeggen leden van de oppositie. Egypte heeft meer tijd nodig om aan een werkelijk democratisch proces te wennen, menen zij. De enige oppositiebeweging die zich zo snel kan organiseren, is de Moslimbroederschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden