Nacht van de Theologie: het feestje van Onze Lieve Heer

Prijswinnaar Huub Oosterhuis (rechts) met zijn oude studievriend Ruud Lubbers. Beeld Werry Crone
Prijswinnaar Huub Oosterhuis (rechts) met zijn oude studievriend Ruud Lubbers.Beeld Werry Crone

Theologische zwaargewichten wonnen het donderdagavond, op de tweede Nacht van de Theologie in de Hermitage in Amsterdam. Tweehonderd theologen, van zwaar tot licht en katholiek tot protestants, kwamen af op het galafeest. Of, zoals een van de deelnemers het op Twitter betitelde, het 'personeelsfeestje van Onze Lieve Heer'.

Doel van de avond is elkaar inspireren; vooral over hoe de beroepsgroep maatschappelijk relevant kan zijn. Van nature heet het dat theologen einzelgängers zijn, die zich begraven tussen hun boeken. "Dominees zitten toch vaak in hun eentje te ploeteren", zegt dominee Bas van der Graaf van de Amsterdamse Jeruzalemkerk, terwijl hij bijna wordt overstemd door het straatklinkerkoor. "Daarom is dit zo goed, we moeten netwerkers zijn, ons niet opsluiten in onze kerken."

Voor het eerst werd de Theologie Oeuvreprijs uitgereikt: aan dichter en ex-priester Huub Oosterhuis, die speciaal voor de Nacht van de Theologie ook een pamflet schreef: 'Red hen die geen verweer hebben'. Ruud Lubbers, een oude studievriend van Oosterhuis, overhandigde hem de bokaal.

"Als een van de weinigen van mijn generatie heb ik mijn geloof niet verloren", zei Lubbers. Maar Oosterhuis' versie van het christendom was hem te links, laat hij doorschemeren. Voor diens analyses over de economie had hij zijn reserves, 'De Huub van de woede', noemt Lubbers hem plagerig.

De prijs voor de meest spraakmakende theoloog gaat dit jaar naar Erik Borgman, hoogleraar theologie van de religie aan de Universiteit van Tilburg. Hij won het als theologisch zwaargewicht van de twitterende dominee Janneke Nijboer, en van Judith Cooiman, de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke predikante in een van de kleinere kerken van behoudende snit: de Nederlands Gereformeerde Kerk.

De prijs voor het beste theologische boek van het jaar ging naar Gerben Heitink, voor 'Golfslag van de tijd'.

Behalve om de serieuze prijzen streden de theologen ook om de verkiezing: 'wie is de best geklede theoloog'. Een enkeling greep dat aan als excuus aan om zich eens goed op te doffen. Karlijn Kwint, dominee en geestelijk verzorger, gekleed in een kort bloemenjurkje, krijgt vaak verraste reacties als ze zegt dat ze dominee is. "Vaak wordt het beroep met suffigheid geassocieerd. Des te leuker dat we gewoon een keer een chique feestje hebben met cachet. Vorig jaar had ik een galajurk aan, maar daarmee was ik echt overdressed, dat durfde ik niet meer."

Vergeleken met vorig jaar is het programma inhoudelijker. "Veel te inhoudelijk", vindt Ralf Smeets, van de beroepsvereniging voor dominees, die naar de gang is 'gevlucht'. "Van mij als katholiek mag er best wat meer gefeest worden."

Niet iedereen denkt daar zo over. Voor Kees Waaijman, emeritus hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is de avond feestelijk genoeg. Hij fluistert: "Stiekem zit ik toch liever te studeren, hoor."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden