NAC rekent zich te vroeg rijk Uitblinker Van Hooydonk zoekt nieuwe uitdaging

BREDA - De 1.93 meter lange centrumspits strompelde als laatste de kleedkamer uit. De slijmbeursontsteking in zijn heup begon, nu de injectie was uitgewerkt, danig op te spelen. De glimlach op het gezicht van de aanvaller sprak echter boekdelen. Hij had een vervelende blessure, zeker, maar hij was er wel de 'man-of-the-match' mee geworden. Het publiek bij de wedstrijd NAC-Vitesse (2-2) was getuige geweest van een onvervalst 'avondje Pierre van Hooydonk'.

Van Hooydonk - na zaterdag samen met Gillhaus tweede op de topscorerslijst - had een belangrijk aandeel in de openingstreffer en zorgde er persoonlijk voor dat NAC in de tweede helft opnieuw op voorsprong kwam. Dat Vitesse daarna toch nog een punt uit Breda wegsleepte, was een mirakel. NAC had de hele wedstrijd een overwicht, creeerde een serie goede mogelijkheden en had verdedigend de touwtjes volledig in handen. Vitesse, behoudend en berekenend spelend, had echter aan twee halve kansjes genoeg om de hoop op Europees voetbal meer dan levend te houden.

De carriere van Van Hooydonk is in het lopende seizoen in een stroomversnelling geraakt. Na de promotie vorig jaar heeft hij bewezen ook op het hoogste nationale niveau zijn partijtje mee te kunnen blazen. Scouts klonterden samen op de tribune om de verrichtingen van het talent te aanschouwen en Sevilla informeerde naar de vraagprijs. Van Hooydonk werd er gek van. “Het was niet zo dat mijn prestaties er onder leden, maar ik werd van alle kanten bestookt om mijn verhaal te doen. Ik heb op een gegeven moment besloten, me voor alle geruchten af te sluiten.”

Het NAC-bestuur zou hem graag nog een paar jaar aan de Beatrixstraat werkzaam zien, maar of een verbeterde aanbieding enige kans van slagen heeft, is de vraag. Van Hooydonk is aan een nieuwe uitdaging toe en rekent in stilte op een aanbieding van een topclub. Drie miljoen moet er over de tafel gaan en als hij mag kiezen, wordt het Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven.

“Het heeft geen zin, bij een subtopper aan de slag te gaan”, zegt Van Hooydonk strijdvaardig. Hij wil de volgende stap op de ladder zetten en lonkt zelfs naar een plaats in de selectie van Dick Advocaat. “Niet dat ik genoeg capaciteiten heb voor een basisplaats”, is de nuance die hij aanbrengt, “maar in Oranje heb je voetballers zoals ik nodig. Tegen Ierland heb je kunnen zien, dat een dergelijke speler niet voorhanden is. Wie je invult doet er niet toe, maar zo'n type, zo'n pinch-hitter hoort erbij.”

Van Hooydonk staat niet alleen in zijn mening. Ronald Spelbos is al even overtuigd van de kwaliteiten van de kopspecialist: “Ik zit niet op die stoel, maar als je het mij op de man af vraagt, dan zou ik hem beslist meenemen naar Amerika. Niet alleen voor korte invalbeurtjes, want hij kan meer.” Spelbos en Van Hooydonk, het is een goede combinatie, vindt de flegmatieke aanvaller. “Als ik terugkijk, moet ik toegeven, dat ik nu pas echt het spel onder de knie krijg. Vroeger stond ik met Lammers voorin en gold het motto 'zoek het verder maar uit'. Spelbos heeft daar belangrijke verfijningen in aangebracht. Hij hamert op de looplijnen, de manier van voortbewegen, zaken waar ik nog nooit van had gehoord. Als je weet hoe je moet bewegen, wordt het spelletje een stuk eenvoudiger en vind je als vanzelf de juiste oplossing. Daarom ben ik tegenwoordig zo goed in staat anderen te laten scoren.”

“Toch moet Van Hooydonk nog het een en ander leren”, benadrukt Spelbos. “Hij schiet soms tekort op het punt van de voetbalintelligentie.” Tegen Vitesse moest hij het in eerste instantie opnemen tegen Theo Bos. Spelbos: “Bos is een klein, geblokt mannetje. Die gaat heus niet de strijd in de lucht aan. Hij probeert de tegenstander uit balans te brengen. Op zulke zaken is Pierre vaak nog te weinig bedacht.”

Bos, Van de Looi en Straal, ze probeerden om beurten 'het gevaar Van Hooydonk' te neutraliseren, maar tegen diens lengte viel niet op te tornen. Nadat de spits zelf al een keer de paal had geraakt, zag hij bij een corner van Ton Lokhoff Dick van Burik inlopen. De verdediger, die een aanbod van Ajax voor de rechtsbackplaats in beraad heeft, opende de score en moet, gezien de manier waarop hij Gillhaus uit de wedstrijd speelde (Neumann haalde zijn vedette twintig minuten voor tijd zelfs naar de kant), een positieve aantekening in het boekje van waarnemer Van der Lem hebben gekregen.

Mysterieus

Over het mooiste doelpunt van de avond, de 2-1 na een kwartier in de tweede helft, deed Van Hooydonk uiterst mysterieus. “Ik neem mijn vrije trappen altijd tegen alle logica in. In mijn eerste jaar bij NAC had ik daar al succes mee. Uit zeven vrije trappen was het zes keer raak. Mijn geheim? Dat vertel ik niet. Ik zou de tegenstanders maar op een idee brengen.” Van der Gouw bleek niet op de hoogte van de verborgen operatie. Hij zette nauwgezet zijn muurtje neer en nam zelf de andere, en zoals enige seconden later bleek, verkeerde hoek voor zijn rekening. Van Hooydonk gaf de bal een enorme dot effect mee en vond het gaatje in de bovenhoek.

De rommelgoal van Simons in het laatste kwartier bracht Vitesse nog onverwacht langszij. “We zijn ontsnapt”, kon Neumann slechts zeggen. “Over ons spel kan ik alleen maar lovend zijn”, analyseerde Spelbos. “We hebben onszelf tekort gedaan door twee onachtzaamheden.” De oefenmeester van NAC weigerde het hele seizoen te speculeren over de kansen van zijn ploeg. “Als er dertig wedstrijden achter de rug zijn, zeg ik meer”, was steevast zijn belofte, ook op de momenten dat iedereen NAC al noteerde voor Europa. Nu de resultaten wat tegenvallen, is het juist Spelbos die de moed erin houdt. “Iedereen morst punten. Er is na dit duel niets veranderd. NAC is nog volop in de race.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden