NAC: nu moeten de investeerders nog promoveren

DEN BOSCH - Hij had het tot vervelens toe en ook in het openbaar geroepen, manager Chris van der Laar van FC Den Bosch: "Wij zijn twee klassen beter dan NAC." Deze ook in de regionale pers gepubliceerde peptalk gebruikte NAC-coach Ronald Spelbos om zijn spelers te prikkelen en die spelers tevens van het tegendeel te overtuigen. De woorden van Van der Laar werden door Spelbos herhaald en opgeprikt in de kleedkamer.

"Wij zijn beter" , zo wist Spelbos heel zeker, minimaal een klasse beter. Het was een verhaal van actie en reactie. Spelbos lachte het laatst. FC Den Bosch kreeg gisteren in De Vliert geen schijn van kans, 0-3, waardoor NAC na acht jaar eerste divisie terugkeert in de hoogste klasse en het vorig seizoen bij verrassing via de nacompetitie gepromoveerde Den Bosch al weer moet afdalen. Met zowel het een als het ander kan men tevreden zijn. Den Bosch was dit seizoen een toonbeeld van wisselvalligheid. De club met de minimale aanhang speelde gelijk tegen Ajax en PSV, maar verloor thuis ook met dikke cijfers van clubs als RKC, Willem II en Volendam. Trainer Hans van der Pluijm had de beschikking over merkwaardige aanvallers als Derksen, Nijhuis, Smeets en Laisina. Met deze jongens was het een kwestie van hollen of stilstaan. Gisteren was tegen het superieure NAC het laatste het geval.

NAC behoort al jaren tot de top in de eerste divisie, de afdeling die ook VVV al heeft zien stijgen en deze week mogelijk ook Heerenveen verspeelt aan de eredivisie. NAC was er sinds 1990 steeds bij in de nacompetitie. Altijd ging het mis en vaak op het laatste moment. Dat leidde tot veel nervositeit in het Bredase kamp, zelfs nadat men met een voorsprong van vier punten naar de Brabantse hoofdstad was afgereisd. Het was immers al te vaak misgegaan. Maar NAC, dat volgend seizoen weer op een gemiddelde toeloop van tienduizend toeschouwers mag rekenen, speelde gisteren eigenlijk een thuiswedstrijd. Naar schatting zesduizend supporters waren meegereisd. Dat legioen had het rijk alleen in De Vliert. Het gaf de geel-zwarten de extra stimulans en Den Bosch het gevoel dat deze stad nauwelijks is geinteresseerd in topvoetbal. De papieren thuisclub was tot niets in staat en had zich simpelweg neer te leggen bij de doelpunten van Pierre van Hooijdonk en Francois Gesthuizen (voor rust) en Van Hooijdonk na de pauze.

Eenvoud

Ronald Spelbos is nu de man in Breda. Spelers en supporters dragen deze man van de eenvoud werkelijk op handen. Spelbos heeft wat Wim van Hanegem bij Feyenoord ook heeft: de uitstraling van een coach die weet dat het goedkomt. Spelbos nam het bij NAC in januari over van de met hartklachten worstelende Piet de Visser. Na de komst van de ex-international van AZ'67, Club Brugge en Ajax werden alleen nog de wedstrijden tegen VVV en Zwolle verloren.

Ronald Spelbos, die zich wegens prive-omstandigheden in de familie over een groot aantal kinderen heeft ontfermd en in verband hiermee niet naar Brabant verhuist maar dagelijks de reis Veenendaal-Breda vice versa maakt, heeft lang getwijfeld of hij wel of niet bij NAC zou blijven. Het bestuur vond dat twijfelen niet aangenaam en dreigde vorige week met Leo van Veen in zee te gaan. "Ik wil met NAC spelen volgens mijn visie. De selectie heeft nu al kwalititatief goede spelers, maar in kwantitatieve zin wil ik voor het spelen in de eredivisie verbetering. Ik denk aan drie tot zes spelers, een a twee voor de verdediging, voor het middenveld en voor de aanval" , zo geeft Spelbos de achtergrond van zijn twijfels prijs.

Opmerkelijk is dat NAC-voorzitter John Peek gisteren zei dat over versterking pas de komende dagen met de Investmentgroep BV zal worden overlegd. Deze organisatie, waarin de bekende zakenman Joep van den Nieuwenhuizen een belangrijke rol speelt, zorgt al jarenlang voor het geld dat met de komst van nieuwe spelers is gemoeid. Heel lang hebben die financiele middelen vooral geleid tot frustratie; want geen promotie. Frustratie was er ook volop bij de investeerders, want deze zakenlui hebben er nooit een geheim van gemaakt dat zij hun rente via transfers van eerder gefinancierde spelers betaald wilden zien. Met sport heeft het allemaal niets te maken, maar de reglementen van de KNVB voorzien (nog) niet in een verbod op dit gemarchandeer met voetballers. Nu de promotie van NAC eindelijk een feit is, heeft het bestuur bepaald nog niet het gevoel dat de investeerders andermaal de helpende hand zullen bieden. Gek genoeg heeft Spelbos dat gevoel - of liever: die zekerheid - wel gekregen. "Anders was ik niet tot overeenstemming gekomen. Ik heb bepaalde eisen op tafel gelegd en ik weet dat die eisen serieus worden genomen."

Spelbos, die van de huidige selectie alleen tweede doelman Ron de Grauw en verdediger Hans van den Dungen na een dienstverband van dertien jaar ziet verdwijnen, maakt zich zelfs geen zorgen over het feit dat de contracten van spelers als Johnny Karelse, Ruud Brood, Fabian Wilnis, Francois Gesthuizen en Pierre van Hooijdonk nog verlengd moeten worden. Ook dat komt voor elkaar, zo verwacht de coach. Op de tegenwerping dat speciaal voor een goede spits als Van Hooijdonk - naast Ruud Brood en Ton Lokhoff de dragende speler van NAC - elders toch wel belangstelling zal zijn, reageert Spelbos: "Ik denk dat Pierre eerst maar eens bij NAC moet bewijzen dat hij ook een goede speler voor de eredivisie is." In dat kader is voor de lange spits intussen een drempel opgeworpen, die voor hem overigens profijtelijk is. MVV had eerder dit jaar serieuze interesse, maar de gevraagde transfersom van 1,3 miljoen gulden geeft aan dat deze 23-jarige speler nu al bij NAC een maandsalaris van bijna 20 000 gulden wordt geboden. Dit bedrag wordt doorgaans niet bij een modale eredivisieclub betaald. .

Hoe de selectie er straks ook zal uitzien, voor Ronald Spelbos staat een ding vast: als coach wil hij zijn elftal laten voetballen zoals hij het op oudere leeftijd bij het Ajax van Johan Cruijff heeft gespeeld: sterk aanvallend georienteerd. "En daarom moet de selectie op peil worden gebracht. De ene keer zullen we misschien tien meter dichter bij onze goal moeten verdedigen dan de andere keer, maar zeker voor ons eigen publiek moeten we aanvallend voetbal spelen."

Overigens heeft Ronald Spelbos andermaal voor slechts een seizoen overeenstemming bereikt. Per clausule in het contract wenst hij altijd de mogelijkheid te hebben over te stappen naar een topclub als de tijd daar is. Dat zou wel eens niet zo lang kunnen duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden