NAC komt maar niet uit de geldzorgen

'Het is lastig om mensen wéér om gunsten te moeten vragen'

Ze hadden er de afgelopen jaren nog zo op gehamerd. Administratie op orde houden, een haalbare begroting opstellen en niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Verrast en teleurgesteld was de gemeente Breda dan ook toen vorige week bleek dat voetbalclub NAC alweer met dringende financiële problemen kampt. Op een totale schuld van ruim 12 miljoen euro is nu een acuut liquiditeitstekort van 2 miljoen euro. Dit geld moet voor de jaarwisseling op tafel komen om de club overeind te houden.

NAC kent een lange geschiedenis van financiële zorgen. Supporters gingen herhaaldelijk met de pet rond, sponsoren verhoogden veelvuldig hun bijdrage en ook de gemeente sprong bij waar het kon. In 2003 kocht de gemeente het stadion om de club aan inkomsten te helpen. Bij een volgende noodsituatie in 2008 verbouwde Breda het stadion zodat de club er meer inkomsten uit kon halen en in 2009 werd het gebied rond het stadion ontwikkeld voor meer winst. Al die investeringen betaalt de club terug via de stadionhuur van 1,2 miljoen euro per jaar, en juist daar wringt de schoen.

De club werkt met een begroting van 12,5 miljoen euro, maar krijgt deze nog altijd niet sluitend. Vooral de stadionhuur is hier volgens de club debet aan. Ook het onderhoud aan het zestien jaar oude stadion - geheel voor rekening van NAC - blijkt steeds prijziger te worden.

De afgelopen jaren sneed de club al in de kosten waar het kon. Op kantoor verloren mensen hun baan en voor spelers werd een salarisplafond van 195.000 euro ingesteld. "Het spelersbudget is een van de laagste in de eredivisie", zegt NAC-woordvoerder Perry Hendriks. "Als we nog meer bezuinigen gaan we in ons eigen vlees snijden. Degradatie zou helemaal een ramp zijn."

Het ging de laatste maanden juist de goede kant op met de club. In september werd directeur Stefaan Eskes ontslagen omdat hij niet genoeg sponsoren binnenhaalde. Onder de nieuwe interim-directeur Justin Goetzee is de sfeer rond de club volledig omgeslagen. Goetzee (40) groeide op in Breda en stond vroeger zelf op de tribune van het voormalige stadion aan de Beatrixstraat. Hij kent de NAC-cultuur dus vanuit verschillende perspectieven. Vooral zijn vermogen om alle partijen binnen de club te verbinden wordt geroemd. Dat hij ook commercieel succesvol is, blijkt uit de sponsorinkomsten, die sinds zijn aanstelling twee maanden geleden stegen van 4,2 naar 4,8 miljoen euro. De skyboxen zijn bijna steevast uitverkocht en in de thuiswedstrijd van zondag tegen PSV waren bijna alle tribunestoeltjes bezet.

Eén van de plannen om NAC te redden is de uitgifte van aandelen, waarbij schuldeisers het verschuldigde bedrag terugkrijgen in de vorm van aandelen in de club. Verder hoopt de club op hulp van investeerders en, wederom, de gemeente.

"Het wordt een lastig verhaal. Dat is het altijd als je mensen wéér om gunsten moet vragen", zegt Hendriks. "Maar het belang van NAC in de regio is dermate groot dat we erop vertrouwen dat iedereen er alles aan zal doen om een faillissement te voorkomen."

Verantwoordelijk wethouder Alfred Arbouw van Breda zegt de club, die maatschappelijk en zakelijk zo belangrijk is voor zijn stad, graag te willen redden, maar voegt eraan toe dat het wel maatschappelijk aanvaardbaar moet zijn. "De gemeente zit ook in een lastige financiële situatie en we moeten veel moeilijke keuzes maken. Ook hebben we te maken met EU-regels die streng toezien op staatssteun aan voetbalclubs, dus we kunnen niet zomaar de huur verlagen. We zijn met de club aan het kijken hoe we zouden kunnen helpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden