NAC is weer treurend slachtoffer

Echt feestelijk zal het dezer dagen niet zijn in huize Ten Cate. De trainer van NAC heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan speculaas of kerstlichtjes. De Bredase club begon het seizoen goed, maar leed gisteren bij PSV (2-1) alweer de derde nederlaag in successie. En dus voelt Henk ten Cate zich ongelukkig.

Eric Hornstra

Het is vooral de manier waarop de punten verloren gaan, die hem steekt. Over de wanvertoning tegen FC Twente zul je Ten Cate niet meer horen. Maar tegen Ajax en PSV had de opbrengst hoger kunnen zijn. De Amsterdammers verbraken de balans bij dode spelsituaties, de PSV'ers oogstten nog goedkoper. Niet door eigen kwaliteit, want die was er gisteren niet. Twee regelrechte fouten maakten van NAC een treurend slachtoffer.

NAC hoeft zich voor het optreden in het Philips stadion overigens niet te schamen. Trainers die een wedstrijd tegen PSV op het programma hebben, kunnen de video band van het afgelopen weekeinde (PSV-NAC, uitslag 2-1) zelfs maar beter bewaren. De beelden leggen namelijk feilloos vast, hoe de angel uit het Eindhovense spel dient te worden genomen.

Aantrekkelijk was het natuurlijk niet, wat de buren uit Breda tegen PSV probeerden. NAC koesterde in eerste instantie de nul, ging voor een enkel punt en hield daar tenslotte tot het slotsignaal uitzicht op. De methode van trainer Henk ten Cate was even sober als effectief. Tijdens zijn voorbesprekingen had hij één item centraal gesteld: de motor van PSV moest vanaf de eerste minuut worden ontregeld.

Wat dat inhield werd de 31000 toeschouwers al snel duidelijk. De middenvelders Johann Vogel en Mark van Bommel konden lopen wat ze wilden, de dekkers Alfred Schreuder en Arno Doomernik volgden als met kleefpasta gewapend hun spoor. En omdat schaduwspits Arnold Bruggink een identieke behandeling kreeg van Mark Schenning, schrompelde het doorgaans alles bepalende centrale PSV-trio op het middenveld weg in de anonimeit.

Was daarmee elk gevaar voor NAC uitgebannen? Ten Cate wilde na afloop doen geloven van wel, maar sloeg voor het gemak enkele wedstrijdsituaties over. Zo was Joonas Kolkka -goed voor een koppoging en een feilloze voorzet op Adil Ramzi- in de eerste helft een plaag voor Csaba Feher.

De Fin weet dat hij zijn kans voor de winterstop moet grijpen. Daarna zal Wilfred Bouma weer fit zijn en kan de strijd om de posities aan de linkerkant ontbranden.

Daarbij heeft Gerets een reservevariant paraat: die met Bouma in plaats van Jan Heintze als linksachter. Maar ook de Deense veteraan verzaakt tegenwoordig niet. ,,Hij speelde tegen NAC als een 25-jarige'', was het compliment van de PSV-coach.

Het nadelige scoreverloop voor NAC kreeg halverwege de eerste helft gestalte. Het was een goal die uit de lucht viel, want PSV had tot op dat moment niets afgedwongen.

Bruggink kaatste handig door op Kezman die vanuit een lastige hoek ruimschoots voorlangs leek te schieten. Leek, want NAC-verdediger Rob Penders presteerde het om de afzwaaier alsnog met zijn scheenbeen tot doelpunt te promoveren.

Pas na rust maakte NAC serieus werk van de achtervolging. Een inhaalrace die volgens de trainer had kunnen slagen, als scheidsrechter Dick Jol beter had opgelet. Kevin Hofland speelde verkeerd terug op Ronald Waterreus, zag Earnest Stewart voorbij sprinten en greep naar diens shirt. ,,Een rode kaart'', vond Ten Cate, ,,want hij was de laatste verdediger.'' De rommelige taferelen nadien maakten een hogere eindstand onvermijdelijk. NAC-invaller Simons liet de bal van zijn lijf springen en bracht zo Van Bommel in stelling. Diens inzet werd nog gepareerd, maar de amper zichtbare Mateja Kezman was ter plekke voor de rebound. Aan de andere kant maakte Penders met een kopbal zijn eerdere fout gedeeltelijk goed (2-1).

In PSV-kring stond men gisteren niet te lang stil bij de zwakke vertoning. Erik Gerets zag weer eens bevestigd dat midweekse Europese wedstrijden hun tol eisen, Frank Arnesen schreef de vreemde capriolen van spelers en bal toe aan de toestand van het veld. Na de zandbak in Amsterdam, heeft nu ook het stadion van PSV een ondergrond die slechts plaatselijk groen kleurt. ,,Op termijn is de komst van kunstgras de enige weg'', voorspelt Arnesen. ,,Nu overal de tribunes hoger worden of dichter op het veld staan, krijgt het gras geen licht en wind meer. Een zin als 'je moet het gras ruiken' verliest ooit zijn zeggingskracht.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden