Eredivisie

NAC is in de greep van voddenvoetbal

Greg Leigh van NAC Breda tijdens NAC Breda - FC Groningen Beeld BSR Agency
Greg Leigh van NAC Breda tijdens NAC Breda - FC GroningenBeeld BSR Agency

Het is zo langzamerhand de omgekeerde wereld. Tijdens een Avondje NAC, ooit zelfs door Johan Cruijff aangehaald als equivalent van een heerlijk tijdverdrijf op de zaterdag, is het gedeelte dat het hoogtepunt zou moeten zijn, verworden tot een hinderlijke onderbreking van een gezellig samenzijn.

Edwin Struis

Tegenover een imposante mars door de stad voorafgaand aan het duel met FC Groningen, compleet met zang, dans en enige rookontwikkeling, staat een wedstrijd van een niveau waarvoor wijlen trainer Bert Jacobs de term hotseknotsbegonia introduceerde. De top-ambiance ten spijt, word je negentig minuten lang getrakteerd op voddenvoetbal, met in de hoofdrol een twintigtal ploeterende acteurs voor wie de simpelste handelingen al een te hoge moeilijkheidsgraad bevatten.

Net als in de uren voor het treffen zijn er nu ook vuurpijlen te bewonderen, maar ze zijn vermomd als bal en ze vormen het belangrijkste bestanddeel van de ‘opbouw’ van NAC. Als ze al worden geraakt, worden er ballen lukraak naar voren geschopt in de hoop dat de eenzame spits van dienst, Te Vrede, er iets mee kan. Het goede nieuws dat de aanvaller, na een blessureperiode, weer kan worden opgesteld, wordt al snel overschaduwd door de constatering dat de clubtopscorer (negen goals) elke vorm van ritme ontbeert. Maar hij heeft tenminste nog een excuus, dat geldt niet voor het gros van zijn teamgenoten dat de bal liever kwijt dan rijk is.

Hopeloos

Langs de kant maakt NAC-trainer Van der Gaag de universele gebaren van hopeloosheid. Ook hij weet dat het elftal in zijn huidige vorm rechtstreeks afstevent op de eerste divisie. Als ook het nieuws doorsijpelt dat de rechtstreekse concurrent voor directe degradatie, De Graafschap, wel drie punten mag bijschrijven, krijgt het Avondje NAC al snel een diepzwarte rand. Anderhalve kans levert het geploeter aan Bredase zijde op, waarbij Groningen-goalie Padt bijna ook nog een handje helpt, als hij een eenvoudig vangballetje laat glippen, maar hij herstelt de fout net op tijd.

Van zijn ploeg weer een enigszins acceptabel geheel maken, dat met meer lef, overtuiging en zelfvertrouwen het veld betreedt, dat is de herculeske uitdaging waar Van der Gaag zich voor gesteld weet. In de winterstop mocht de trainer dan wel vijf nieuwe spelers begroeten, het predicaat ‘versterking’ kan voorlopig enkel op middenvelder Lundqvist (overgekomen van PSV) geplakt worden.

Van de overige vier zit Kaikai deze zaterdag zeventig minuten op de bank, kijkt Vitesse-huurling Karami geblesseerd toe vanaf de tribune en halen de verdedigers Gersbach en Dervite wel de basis-elf, maar niet het einde van de wedstrijd. Tot groot vermaak van het publiek komt meteen na rust linksback Leigh binnen de lijnen als vervanger van de bleue Gersbach, waarna de fans zich kunnen uitleven in het scanderen van zijn achternaam telkens als de Engelsman in balbezit komt.

Voor de verdediger moet het geploeter om hem heen vertrouwd aanvoelen, gewend als hij is om in de krochten van het Engelse voetbal te acteren. Want het huidige NAC doet weinig onder voor Leighs voormalige werkgevers Crewe Alexandra, Bradford City en Bury. Ook daar vertoeft de bal meer in de lucht dan op de grond en berusten geslaagde combinaties op louter toeval.

Uiteindelijk is het aan een paar goede reflexen van keeper Van Leer te danken dat de thuisploeg een puntje, hoe schamel ook, overhoudt aan het treffen met de club die bij het ingaan van de winterstop nog naast de Bredase trots op de ranglijst stond, maar inmiddels elf punten meer heeft verzameld. Zo snel kan het gaan. Maar een dergelijke flow hoeven we van de hekkensluiter niet te verwachten, afgaande op het spel van zaterdag. Daar waar vroeger het Avondje NAC als bruisende inspiratiebron diende, slaat de uitbundige sfeer nu op de benen van de spelers die die weelde duidelijk niet kunnen dragen. Op twee derde van de competitie lijkt degradatie al onafwendbaar. En gaat het aloude Avondje NAC straks het meeslepende decor vormen van potjes tegen Top Oss en Telstar. De voorbereiding is al in volle gang.

NAC - FC Groningen - 0-0

Van der Gaag: Vervelende avond

Terwijl zijn Groningse collega Danny Buijs wijselijk besloot om weinig woorden vuil te maken aan het treurspel tussen zijn ploeg en NAC (“Dit was heel slecht”), zag Mitchell van der Gaag zowaar wat lichtpuntjes gloren. Dit aan het einde van een, op het oog, inktzwarte avond waarop NAC weer eens het gebrek aan vorm (pas twee punten na de winterstop) en scorend onvermogen showde (één goal in de laatste zes duels). “We raakten de bal te snel kwijt, maar we hebben wel voor elkaar gewerkt, lieten elkaar niet zakken. Daar kunnen we in ieder geval mee verder. We hoopten in te lopen op naaste concurrent De Graafschap, dat is niet gelukt. In die zin is het dus een vervelende avond.”

Lees meer wedstrijdverslagen en voetbalnieuws in ons Dossier Voetbal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden