NAC en Go Ahead hebben in eredivisie niets te zoeken

BREDA - Voor NAC wordt de nacompetitie van de eerste divisie een steeds grotere frustratie. Qua geld en toeschouwers biedt Breda volop mogelijkheden voor een eredivisieclub, maar na het gelijkspel van gistermiddag tegen Go Ahead (0-0), lijkt WestBrabant ook volgend seizoen weer aangewezen op eerste divisie voetbal.

Vorig seizoen leek NAC rijp voor een terugkeer in de hoogste voetbal-afdeling. Vooral het sublieme spel van de hangende vleugelspeler Peter Remie zorgde toen voor een stimulans. In de competitie ging het weliswaar mis, maar in de toegift werd de gang van zaken beheerst. Het was ronduit onverdiend dat toen niet NAC, maar VVV met de herkansings-prijs ging strijken. Aan de Venlose ploeg was toen al te zien dat het als toevallige winnaar van de nacompetitie niets te zoeken had in de eredivisie. NAC was zo ontdaan over de ongelukkige afloop, dat het ook niet meer de kracht had in de tweede herkansing, tegen SVV als nummer zestien van de eredivisie, toe te slaan.

Anders dan vorig seizoen, kan het geroutineerde NAC thans de nacompetitie niet domineren. Er werd weliswaar sterk begonnen met een uit-overwinning bij Heracles, maar vorige week werd bij Go Ahead verloren (1-0) en gisteren kwamen de vleugeillamme Bredanaars weer niet tot een doelpunt tegen Go Ahead. "We hebben kansen genoeg gehad, dat is het enige probleem" , hield trainer Jo Jansen het simpel. Nu de vleugelspelers Remie en Verschoor geblesseerd zijn, werden aan de zijkanten geen vervangers neer gezet. Zodoende werd in een ontstellend slechte wedstrijd nooit iets afgedwongen. Het niveauloze duel gaf aan dat volgend jaar de winnaar van de nacompetitie meteen weer de grootste kanshebber voor rechtstreekse degradatie is. Als laagvlieger in de eindstand, zal Go Ahead uiteraard ook niet mee kunnen in de eredivisie. Een stel rijke mannen denkt daar echter anders over. Twaalf man hebben in een spelersfonds een bedrag van 750 000 bij elkaar gebracht. Als zij het unaniem eens zijn, kan dat geld voor versterkingen worden aangewend. Deze heren worden dan wel meteen de eigenaar van die spelers. Een club als Roda JC is op die manier met sponsor/bankier Nol Hendriks bijna kapot gegaan, maar in het oosten vindt men blijkbaar dat het wel kan. Het is dit soort uitwassen dat Go Aheads linkerspits Harry Buisman doet walgen van het profvoetbal. Dit talent is de hele sfeer van betaald voetbal beu. Hij haat het schelden, de fluimen in zijn nek, het racisme in de stadions en het gedrag van bestuursleden. Voetballen vindt hij heel leuk, maar dat doet hij vanaf volgend seizoen liever weer bij de amateurs.

Gisteren werd Buisman bevestigd in zijn overtuiging dat de betaald voetbal-sfeer verziekt is. Voor de wedstrijd werd om een minuut stilte gevraagd voor een jonge NAC-supporter uit Etten Leur, die vorige week op weg naar Deventer te ver uit het raam van de supporterstrein hing en dat met de dood moest bekopen. En wat zongen de naar schatting tweehonderd Go Aheadfans in hun vak tijdens de minuut stilte? Dit: En steek je kop, maar uit dat raam. Ensteekjekopmaaruitdat raam. Niet zo maar een voetbalgek, maar zo te horen alle tweehonderd.

Op het veld was het voetbal niet minder ordinair. Het fanatisme was soms bizar, het spel van een lachwekkend laag niveau en scheidsrechter Uilenberg trok vijf gele kaarten en een rode voor de NAC'er Ruud Brood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden