NAC bezwijkt onder de druk

Roda JC na een jaar terug in de eredivisie

EDWIN STRUIS

NAC 1 RODA JC 2

Kabaal maken en dorst wegwerken, dat zijn zo'n beetje de kenmerken van het supporterschap van NAC, gisteren kwam daar een nare eigenschap bij. Want een deel van het publiek toonde zich erg slechte verliezers. Dat uitte zich niet alleen in een lama-imitatie contra Frans Timmermans (zie kader), amokmakers zorgden ook voor een dreigende sfeer na afloop van NAC-Roda (1-2 na verlenging) rond de hoofdingang.

Meermalen probeerden onverlaten zich op hardhandige wijze toegang te verschaffen tot het hoofdgebouw, toen de pogingen mislukten, koelden ze hun woede op de spelersbus van Roda JC. Enkele charges van de politie en de ME voorkwamen dat de zaken echt uit de hand liepen, toch duurde het geruime tijd voor het 'normale' publiek de thuisreis kon aanvaarden.

Wie de uitwassen, hoe mensonterend ook, even wegdacht, hield een meeslepend slotstuk van de promotie/degradatiestrijd over. NAC-Roda boeide van begin tot eind; een klassieke, Engels getinte veldslag waarin het kaarten regende (12 gele en 2 rode) en waarbij de finesses uiteraard snel uit het oog verloren werden. Hoewel al snel duidelijk werd dat Roda zich, ondanks de 1-0-nederlaag van donderdag in eigen huis, niet kansloos hoefde te voelen, deden de Limburgers veel te weinig met het balbezit. Verrast als ze misschien waren door het uitblijven van Bredase druk. Niet voor het eerst dit seizoen kon NAC in aanvallend opzicht geen vuist maken.

Guyon Fernandez is enkel in naam een spits, de praktijk vertelt een ander verhaal, waarin de term 'knullig balverlies' veelvuldig voorkomt. Ook trof NAC het niet dat de enige aanvaller wiens horizon verder kan rijken dan de onderkant van de eredivisie, Adnane Tighadouini, zich verloor in lichtzinnige acties. Omdat op het middenveld Uros Matic z'n voornaam verloochende, en dus niet de krachtpatser uithing, moest het meeste gevaar van Demi de Zeeuw komen. Op amateurbasis actief, maar verreweg de beste man bij de thuisclub, dan weet je het wel.

Dan roep je problemen - en tegengoals - over jezelf af. Vlak voor rust maakte Mitchel Paulissen voorbereidend werk van Hicham Faik gedecideerd af met een koelbloedigheid die in Bredase gelederen zo node gemist wordt. Pas als de bal stilligt op de doellijn en er geen tegenstanders meer te bespeuren zijn, is er sprake van een kans, eerder niet.

En dan is het ook nog maar de vraag of de bal daadwerkelijk de doellijn passeert, zoals in de vijfde minuut van de noodzakelijke verlenging toen een kopbal van Dirk Marcellis via de rug van Tom van Hyfte en een been van keeper Benjamin van Leer in de buurt van de doellijn kwam. Omdat we Hawk-Eye dezer dagen vooral op Roland Garros aantreffen, werd er een beroep gedaan op het onderscheidingsvermogen van vijfde official Kevin Blom die niet aarzelde en het rollertje promoveerde tot doelpunt. Ongetwijfeld tot opluchting van Blom, die eerder in het seizoen in dezelfde omgeving al eens een blunder moest toegeven (rode kaart PSV'er Jetro Willems), bleek z'n inbreng niet van beslissende aard. In de 110de minuut was het Tom van Hyfte, die z'n aandeel in de tegentreffer meer dan wegpoetste door de bal krachtig achter NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar te deponeren. In de laatste tien minuten bogen de tien van NAC (Mats Seuntjens had in de reguliere speeltijd al de rode kaart gekregen, evenals Arjan Swinkels namens Roda JC) deemoedig het hoofd. Zelfs het thuispubliek kon het niet meer opbrengen hun favorieten naar voren te schreeuwen, lamgeslagen als ze waren.

Voor NAC ziet de toekomst er opeens vrij somber uit. De degradatie zal niet alleen een gat slaan in de selectie, ook in de begroting. Tevens zal het op zoek moeten naar een nieuwe trainer, omdat Robert Maaskant na afloop zijn ontslag indiende. En een etiquettecursus voor sommige supporters kan ook geen kwaad.

undefined

Frans Timmermans neemt fluim op de koop toe

Topdiplomaat als hij is, probeerde Frans Timmermans het voorval nog te bagatelliseren, maar het bewijsmateriaal hing onderaan z'n blauwe slobbertrui. Op z'n tocht door het Rat Verlegh-stadion was de bekendste supporter van Roda JC beschimpt en bespuugd door NAC-fans die het niet konden verkroppen dat hun helden het komend seizoen een divisie lager de plaats innemen van de Limburgers. Voor het eerst in vijftien jaar daalde De Parel van het Zuiden af naar de eerste divisie en dat deed pijn, heel veel pijn. "Ze gaan naar Sittard toe", zongen de Roda-getrouwen in het uitvak.

"Ik begrijp de frustratie wel", klonk het vergoelijkend uit de mond van de Eurocommissaris die de Roda-spelers voorafgaand aan de tweestrijd met NAC had getrakteerd op een ronkende speech. "Ik heb het vorig seizoen meegemaakt, het is een hard gelag. Daarom ben ik ook zo blij met de promotie. We zijn na een jaar terug in de eredivisie, dat is het enige dat telt. En die fluim, tja, hij zit op m'n trui, gelukkig niet op m'n gezicht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden