Nabestaanden zien auto als moordwapen

'Zembla', 23.25-00.15 uur, Ned. 3.

Bijna krijg je medelijden met de dronken automobilist die een fietser doodreed en vanavond in de Zembla-documentaire 'De auto als moordwapen' aan het woord komt. Bijna. Tot de camera het verdriet en de onmacht van de nabestaanden registreert. “Iemand die dronken een auto bestuurt, dat kun je niet goedpraten.”

Jaarlijks vinden 1300 mensen in het verkeer de dood. De uitzending gaat over gevallen waarin automobilisten fatale fouten maakten. Mensen die onder invloed waren, geen rijbewijs bezaten, te hard reden en rode stoplichten negeerden. En vervolgens iemand doodreden. Voor nabestaanden is het niet te bevatten dat mensen die zulke fouten begaan nauwelijks worden gestraft.

De affaire rond Ajacied Patrick Kluivert, die te hard zou hebben gereden met als gevolg een dode en een zwaargewonde, heeft de discussie rond de strafmaat voor het overtreden van de wegenverkeerswet weer actueel gemaakt. Die wet kent andere criteria dan het strafrecht. Iemand die een medeburger doodsteekt wordt vervolgd voor doodslag en kan 15 jaar celstraf krijgen. Een motorrijder die met 150 kilometer per uur in de bebouwde kom een zevenjarig meisje doodrijdt maximaal één jaar.

Dit geval speelde afgelopen jaar in Vlissingen. Dood door schuld luidde de aanklacht. De ouders van het meisje wilden de motorrijder laten veroordelen voor doodslag. Iemand die zó hard rijdt neemt een onaanvaardbaar risico. Dan is er bijna sprake van opzet, zo vonden ze. De rechter oordeelde anders en kwam tot een straf van zes maanden.

Een moeilijke situatie voor nabestaanden, zo blijkt uit de documentaire. Ze hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor hun gevoelens van verdriet, woede, onmacht en onrecht. Terwijl hun leven voor altijd is ontwricht, moeten ze toezien hoe 'de daders', zoals ze zelf zeggen, zeer mild worden bestraft. De echtgenote van een slachtoffer: “Ik ben niet naar de rechtszitting gegaan, omdat ik wel wist hoe het zou lopen. De advocaat vertelt dat zijn cliënt ook maar een slachtoffer is van zichzelf en van z'n jeugd. De slachtoffers komen in dat verhaal niet voor. Dat vind ik stuitend en weerzinwekkend.”

Toch heeft justitie mogelijkheden om automobilisten te veroordelen voor doodslag. De rechter moet dan oordelen dat de auto als moordwapen is gebruikt en dat is lastig. De maatschappelijke druk om tot een oplossing van deze kwestie te komen, wordt echter steeds groter. Binnenkort zal minister Sorgdrager van justitie duidelijk maken hoe zij dit soort delicten en de strafmaat meer met elkaar in evenwicht wil brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden