Nabestaanden willen nu prioriteit jacht daders

Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV)Beeld AFP

Hij wist dat het zwaar zou worden, zei hij maandag al in Trouw. In de zaal waar de nabestaanden vanochtend de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid te horen hebben gekregen, heerste een 'gespannen sfeer', zegt Dennis Schouten, 'een serene stilte'. Maar een paar uur later zegt hij op de vraag hoe het met hem gaat: "Ja...", en dan, met een zucht: "Goed."

Schouten verloor bij de ramp zijn zwager en diens vriendin. "Het is goed dat de onderzoeksraad nu heeft vastgesteld wat de feiten zijn", zegt hij. "We wisten het meeste al, maar dit helpt toch om iets te kunnen afsluiten. De puzzelstukjes vallen in elkaar."

Nee, over de dader van wat Schouten 'de moordpartij' noemt, is nog niets vastgesteld, en dat is erg belangrijk stuk van de puzzel. "Maar na verloop van tijd zal ook dat stukje er wel komen, daarvoor moeten we wachten op het strafrechtelijk onderzoek."

Dat de inzittenden waarschijnlijk niets hebben meegekregen van de ramp, stelt Schouten gerust. "Het is nooit fijn om te horen wat er precies gebeurd is met onze dierbaren, het is heel hard, heel confronterend. Maar beter dit, natuurlijk, dan dat ze die hele val uit de lucht hebben meegemaakt."

Berecht de schuldigen
Nu duidelijk is wat er met de rampvlucht MH17 is gebeurd, moet de nadruk worden gelegd op het opsporen en berechten van 'de schuldigen en zij die nalatig zijn geweest''. Hiermee reageert de Stichting Vliegramp MH17 op de resultaten van het onderzoek van de oorzaak van de ramp, die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag heeft gepresenteerd.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar met een buk-raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

"Voor ons nabestaanden is het belangrijk om te weten wat er precies is gebeurd'', laat de stichting weten. 'Hoe het vliegtuig door een Buk-raket werd getroffen, de bevindingen over vliegtuigroutes van vliegtuigmaatschappijen, de passagierslijst en wat de slachtoffers er mogelijk van hebben gemerkt.''

"Na een periode van ongeloof, pijn, verdriet en rouw hebben bijna alle nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbaren'', schrijft de stichting in een verklaring. "Nu het onderzoek van de OVV is afgerond en we weten hoe alles precies is gebeurd, vinden wij dat nu de nadruk moet worden gelegd op het opsporen en berechten."

De stichting benadrukt dat "niemand'' zijn of haar straf mag ontlopen. 'We vinden het belangrijk dat er spoedig een strafrechtelijke vervolging wordt gestart! Daders, medeplichtigen en nalatigen dienen vervolgd en gestraft te worden, want deze moord op onschuldige slachtoffers kan niet ongestraft de geschiedenisboeken ingaan.''

Het strafrechtelijk onderzoek is overigens nog lang niet klaar. Het wordt ook volgend jaar nog voortgezet, liet het Openbaar Ministerie (OM) onlangs weten. Het OM in Nederland leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp. Dat is een voor Nederland ongekend grote operatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden