Nabestaanden willen met de erfenis van Els Borst een verdwenen kankermedicijn terughalen

Els Borst overleed in 2014.  Beeld anp
Els Borst overleed in 2014.Beeld anp

Met het geld van de in 2014 vermoorde oud-minister Els Borst proberen nabestaanden een kankermedicijn terug te halen dat van de markt is verdwenen.

Redactie

Chemicus Sjaak Neefjes heeft met het geld de productie van het geneesmiddel in India in gang gezet, zegt hij tegen de Volkskrant. “Wij vinden dit een mooi gebaar ter nagedachtenis”, aldus Neefjes. “Els heeft veel voor kankerpatiënten gedaan, als minister maar ook daarna.”

Het gaat om het middel aclarubicine, een chemomiddel dat het leven van patiënten met myeloïde leukemie kan verlengen en volgens sommigen misschien wel kan genezen. In Nederland is vorig jaar bij 750 mensen dit type van bloedkanker vastgesteld.

Het medicijn verdween aan het begin van deze eeuw van de Europese markt nadat het patent was verlopen en het commercieel niet meer interessant was. Neefje hoopt dat het middel na de zomer vanuit India naar Nederland komt. Dan volgt een test in verschillende ziekenhuizen.

Neefjes zegt dat het zonder erfenis van Els Borst nooit zou zijn gelukt om het medicijn naar Nederland te halen. “Wat er is gebeurd kunnen we niet veranderen", zegt Neefjes. “Maar wij willen niet dat ze wordt herinnerd om haar dood. Ze moet worden herdacht om wat ze in haar leven heeft gedaan, niet om hoe ze is geëindigd. Daarom gebruiken we haar geld om een medicijn terug te brengen naar de patiënt. Dat vinden wij een mooie nagedachtenis.”

Lees ook:

Farmaceut verzesvoudigt prijs van kankermedicijn, minister boos

Het farmaceutische bedrijf Novartis heeft de prijs van een zeldzame vorm van kanker verveelvoudigd. Het middel is eind vorige eeuw in het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld, werd daar tot nu toe ook bereid en kostte 4000 euro per infuus. Novartis kocht het medicijn op, verwierf een monopolie en rekent nu 23.000 euro.

Zorginstituut hekelt ‘chantage’ door farmaceuten

Terwijl de minister om tafel zit met fabrikant Biogen, hekelt het Zorginstituut Nederland het gebrek aan transparantie over prijzen in de farmaceutische industrie. Het belangrijke adviesorgaan van de overheid is het beu ‘gechanteerd’ te worden door de farmaceutische industrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden