Nabestaanden stemmen over monument vliegramp

Voor het eind van dit jaar moet duidelijk zijn waar het nationaal monument voor de slachtoffers van vlucht MH17 komt te staan. De nabestaanden kunnen er over stemmen. De keus is tussen Den Haag, Eindhoven en Schiphol-Vijfhuizen.

De Stichting Vliegramp MH17, die de verkiezing rond het gedenkteken organiseert, maakte dat zaterdag bekend.

Wanneer de familieleden van de slachtoffers uit het vorig jaar boven Oekraïne neergeschoten vliegtuig kiezen voor Den Haag, dan komt daar een 'verbrokkeld' monument: één centrale gedenkplaats achter het Vredespaleis en negen kleinere monumenten bij ambassades van landen met slachtoffers.

Eindhoven is kandidaat, omdat dit de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou dan moeten komen op de vliegbasis waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen worden gehouden in een terminal van de vliegbasis. Een alternatieve plek in Eindhoven is bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.

Schiphol (Vijfhuizen) is voorgesteld, omdat het de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen in dat geval de herdenkingen worden georganiseerd.

Stichting Vliegramp MH17 werd vorig jaar opgericht om een monument voor de slachtoffers van de vliegramp op te richten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden