Nabestaanden Nederlands bloedbad geven strijd niet op

Nabestaanden van het in 1947 door Nederlandse militairen aangerichte bloedbad in het Javaanse Rawagede geven de strijd om schadevergoeding niet op.

De Nederlandse staat wijst de eis van de nabestaanden af omdat deze verjaard zou zijn. „Wij gaan door totdat wij ons gelijk krijgen”, was gisteravond de reactie van voorzitter Jeffrey Pondaag van het Comité Nederlandse ereschulden. De advocaten van de nabestaanden houden de mogelijkheid open om een rechtszaak tegen de Nederlandse staat te beginnen.

Eind 1947 hebben Nederlandse militairen in het dorpje Rawagede op West-Java een groot aantal jongens en mannen doodgeschoten. Schattingen lopen uiteen van 150 tot 431 doden. De Nederlandse militairen waren op zoek naar Indonesische verzetsstrijders.

Volgens de landsadvocaat is de claim van de nabestaanden verjaard. De advocaten vinden dat een gelegenheidsargument. In andere zaken zoals het teruggeven van tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde kunst heeft Nederland zich ruimhartiger opgesteld. „Juist in het geval van ernstige mensenrechtenschendingen als in Rawagede zou de staat zich niet op verjaring mogen beroepen”, aldus de advocaten Zegveld en Pulles. Het is de eerste keer dat nabestaanden Nederland aansprakelijk hebben gesteld voor de gevolgen van de ’politionele acties’.

Minister Verhagen van buitenlandse zaken noemde het bloedbad eerder ’een van de meest schrijnende voorbeelden van de pijnlijke en gewelddadige wijze waarop Nederland en Indonesië zich indertijd hebben gescheiden’. Nederland en Indonesië hebben een streep getrokken onder het verleden en zijn het erover eens dat financiële compensatie niet meer aan de orde is.

De staat wil de nabestaanden wel inzicht geven in het onderzoek dat in 1995 is uitgevoerd naar de vraag of het nog mogelijk was om militairen strafrechtelijk te vervolgen. Deze toezegging doet de staat ’gezien het leed dat uw cliënten hebben ondervonden en met het oog op de verwerking van dat leed’. De advocaten van de nabestaanden wachten het overleg met de staat af voordat zij een beslissing nemen over het aanspannen van een rechtszaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden