Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp

Brokstukken van vlucht MH17 in Oekraïne. Beeld ANP
Brokstukken van vlucht MH17 in Oekraïne.Beeld ANP

Om meer informatie over de vliegramp in Oekraïne lot te krijgen vragen nabestaanden van MH17-slachtoffers de Europese Unie om hulp. Ze willen dat EU-buitenlandchef Federica Mogherini druk uitoefent om onder meer ontbrekende radar- en satellietbeelden boven tafel te krijgen.

Redactie

De nabestaanden schrijven in een brief aan Mogherini dat Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten het tot dusver hebben nagelaten 'alle relevante gegevens' vrij te geven. Premier Mark Rutte heeft in hun ogen beperkte ruimte om op te treden, omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet kan doorkruisen.

De families proberen al geruime tijd de primaire radarbeelden los te krijgen van Rusland en Oekraïne. Volgens Rusland zijn die beelden kort na het maken weer gewist. Oekraïne houdt vol dat ten tijde van het ongeluk de radarinstallatie buiten gebruik was wegens onderhoud. Er werd volgens vice-minister Gennadiy Zubko gebruik gemaakt van de secundaire radar: informatie die vanuit de toestellen
naar de grond wordt gestuurd. Beelden van de primaire radar zouden niet aanwezig zijn.

Nu hopen de nabestaanden dat de EU wel een rol kan spelen bij het verkrijgen van de informatie. Ze benadrukken in de brief dat er in hun ogen een verschil is tussen het doorkruisen van het onderzoek en het zorgen dat alle betrokken landen voldoende meewerken.

De brief is verstuurd namens families van slachtoffers uit Nederland, andere Europese landen en Canada. De nabestaanden hopen dat de ontbrekende radar- en satellietbeelden meer licht kunnen werpen op de toedracht van de ramp, waarbij twee jaar geleden 298 mensen om het leven kwamen toen het toestel van Malaysia Airlines werd getroffen door een raket. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Geen inhoudelijke reactie
Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde woensdag de ontvangst van het verzoek. "Een antwoord zal mettertijd worden gestuurd. We herinneren ons allen met pijn en droefheid wat op 17 juli 2014 gebeurde. Al ons medeleven gaat naar hen die hun geliefden verloren in deze ramp."

Inhoudelijk wil de Commissie niet ingaan op de brief maar ze verwijst naar de verklaring die EU-buitenlandchef Mogherini ter gelegenheid van de tweede gedenkdag van de ramp deze zomer aflegde.
"Landen die kunnen helpen bij het onderzoek en de vervolging van de verantwoordelijken, dienen hun volledige medewerking aan het lopende strafrechtelijk onderzoek te verlenen", aldus Mogherini daarin. "De EU herhaalt dat zij haar volledige steun verleent voor het werk van het gemeenschappelijk onderzoeksteam en voor de inspanningen van de betrokken landen om tot daadwerkelijke vervolging te komen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden