MH17

Nabestaanden MH17: Geef Rusland pas stemrecht in Raad van Europa als het meewerkt met onderzoek

Wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines. Beeld EPA
Wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines.Beeld EPA

Rusland mag niet zonder slag of stoot zijn stemrecht terugkrijgen in de Raad van Europa. Die oproep doen nabestaanden van de vliegramp met de MH17 in een brandbrief aan de Raad.

Johan van Heerde

De stichting Vliegramp MH17 noemt het ‘ondenkbaar’ dat Rusland kan terugkeren als volwaardig lid van de Europese mensenrechtenorganisatie. Maandag vergaderen de 47 lidstaten van de Raad van Europa over een onvoorwaardelijke terugkeer van Rusland.

Moskou raakte vijf jaar geleden zijn stemrecht kwijt na de annexatie van de Krim en de daaruit voortgekomen oorlog in Oost-Oekraïne. Sindsdien is er vanuit Rusland op diverse manieren gelobbyd om een volwaardige status binnen de organisatie terug te krijgen, onder meer door te dreigen de Raad helemaal te verlaten.

Keiharde garanties

Nabestaanden van inzittenden van van het neergeschoten toestel van Malaysia Airlines roepen de Nederlandse delegatie op om de terugkeer van Rusland in de Raad te verbinden aan keiharde garanties, of anders uit te stellen. Rusland moet ‘onvoorwaardelijk en effectief’ meewerken aan het onderzoek naar het neerhalen van de MH17 en de opsporing, vervolging en berechting van degenen die verdacht worden van het neerhalen van het passagiersvliegtuig.

De stichting Vliegramp MH17 stelt vast dat Rusland de afgelopen vijf jaar niet of onvoldoende heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de toedracht. Zo heeft het land de radarbeelden van de ramp nog altijd niet gedeeld.

Daarnaast wijzen de nabestaanden op de Russische betrokkenheid bij de ramp. Afgelopen week maakte internationale onderzoeksteam JIT bekend vier verdachten te vervolgen voor betrokkenheid bij de ramp. Drie van hen zijn Russisch.

Eerder bracht het JIT al naar buiten dat de Buk-raket die het vliegtuig uit de lucht schoot afkomstig was van het Russische leger.

Lees ook:

Krijgt het MH17-proces wel een eerlijk verloop, zonder verdachten in de rechtszaal?

Het MH17-proces begint volgend jaar maart, maar waarschijnlijk zal de beklaagdenbank leeg blijven. Als de vier verdachten niet komen om zich te verdedigen, kan het proces dan wel een eerlijk verloop krijgen of wordt het een soort spookproces?

De zoektocht naar MH17-verantwoordelijken is openlijke confrontatie met de top van het Kremlin

De zoektocht naar de verantwoordelijken voor het neerschieten van vlucht MH17 is sinds woensdag een openlijke confrontatie tussen Nederland en de het Kremlin. Het Openbaar Ministerie richt zich op een vertrouweling van president Poetin en op actief dienende Russische militairen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden