Interview

Nabestaanden klagen Britse 'horrorarts' aan die 450 patiënten doodde

Dokter Jane Barton (r) claimt dat ze het beste voorhad met haar patiënten. Beeld BBC
Dokter Jane Barton (r) claimt dat ze het beste voorhad met haar patiënten.Beeld BBC

Neil Wilson spant met andere nabestaanden een zaak aan tegen de Britse arts die verantwoordelijk is voor de dood van ruim 450 patiënten.

Het was een ongemakkelijk gezicht, zo voor haar voordeur. De arts die verantwoordelijk wordt gehouden voor de onnodige dood van meer dan 450 patiënten liet haar man een verklaring voorlezen waarin stond dat ze "een hardwerkende en toegewijde arts was die het beste voor had met haar patiënten". Zelf stond dokter Jane Barton ernaast zonder iets te zeggen. Het was voor het eerst sinds de omvang van het schandaal vorige week duidelijk werd, dat ze van zich liet horen.

Barton is de spil in het grote onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat 450 patiënten in het Gosport War Memorial Hospital in het zuiden van Engeland onnodig zware pijnstilling kregen toegediend onder haar verantwoordelijkheid. Met de dood tot gevolg. Van 200 andere patiënten wordt nog onderzocht of hun dood daar ook mee te maken heeft. Dit alles speelde zich af tussen 1989 en 2000, maar kwam vorige week pas na langdurig onderzoek aan het licht.

Geen slachtoffer

Nabestaanden namen geen genoegen met haar verklaring. "Ze kreeg de kans om verantwoordelijkheid te nemen, maar ze koos ervoor dat niet te doen. Ze deed alsof ze een slachtoffer was, maar dat is ze niet", zegt Neil Wilson. Zijn vader Robert overleed onder onduidelijke omstandigheden in hetzelfde ziekenhuis.

"Help me zoon, ze vermoorden me", waren de laatste woorden die Robert Wilson uitsprak tegen zijn zoon Lain in 1998, de broer van Neil. Hun 74-jarige vader was vier dagen eerder met een gebroken arm in het ziekenhuis terechtgekomen. "Hij was niet de jongste meer, maar keek nog lang niet de dood in de ogen", vertelt Neil, nu 55.

Volgens het ziekenhuis was 'orgaanfalen' de reden van zijn overlijden. "Maar later bleek dat hij belachelijke hoge dosis diamorfine toegediend had gekregen. Als je dat op Google invult zie je dat dat pure heroïne is", zegt Neil. "Dat geef je niet aan iemand die herstellende is van een armoperatie."

Motief

Naar het motief van dokter Barton is het voor de familie sindsdien gissen. "Ik geloof niet dat we hier te maken hebben met een lugubere arts", zegt Neil. "Al zijn de meningen daar binnen onze familie over verdeeld."

Neil denkt dat ze van bovenaf opdracht kreeg om patiënten niet te lang in het ziekenhuis te laten doorbrengen. Barton stond aan het hoofd van de afdeling palliatieve zorg. "Het ziekenhuis kampte met financiële problemen en je merkte dat het op haar afdeling altijd overvol was. Vaak ging het om 70-plussers. Het is alleen niet te bevatten dat ze dit gewoon uitvoerde."

Wilson denkt dat er in de hogere regionen van de NHS, de Britse gezondheidszorg, moedwillig de opdracht werd gegeven om patiënten vroegtijdig te laten overlijden zodat ziekenhuisbedden sneller vrijkwamen. "Nee, bewijs heb ik er niet voor. Maar dat is voor mij de enige uitleg. Ik denk ook dat dit schandaal misschien wel het topje van de ijsberg is. Dat dit bij veel andere ziekenhuizen hier ook gebeurde."

Dat verklaart volgens Wilson dat de overheid en ook de NHS jarenlang een onderzoek tegenhielden. Want al enkele maanden na de dood van hun vader, raakten Neil en zijn broers in gesprek met andere familieleden van overleden patiënten die hetzelfde was overkomen. "Hoezeer we ook vroegen om een onderzoek, iedereen negeerde ons jarenlang."

Rechtszaak

Nu de omvang twintig jaar later duidelijk is geworden hoopt Wilson met tientallen andere nabestaanden dokter Barton snel aan te kunnen klagen. Ze wachten niet op het Openbaar Ministerie dat zich nu buigt over het onderzoek.

"We proberen een half miljoen pond op te halen voor de rechtszaak. We willen vooral antwoorden. Waarom deed ze dit? Wat zit er achter? Daar hebben wij, en al die andere nabestaanden, 20 jaar na de dood van onze vader recht op."

Lees ook:

Brits ziekenhuis schrijft te zware medicatie voor: ruim 450 mensen overleden

Minstens 450 patiënten van een ziekenhuis in het Engelse Gosport zijn overleden door onnodige medicatie. De onderzoekcommissie spreekt van een ‘veronachtzaming van het menselijk leven’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden