Nabestaanden aan het woord in proces decembermoorden

Hoofdverdachte Desi Bouterse, president van Suriname. Beeld anp
Hoofdverdachte Desi Bouterse, president van Suriname.Beeld anp

Het Surinaamse proces over de decembermoorden is vandaag hervat nadat het lange tijd had stilgelegen. Maar het blijft voorlopig nog wel onduidelijk hoe het proces verder gaat en of hoofdverdachte Desi Bouterse, president van Suriname, straf kan krijgen.

Vandaag was het de eerste keer sinds het proces in 2002 begon dat de nabestaanden via hun advocaten het woord mochten voeren. Ze kregen die kans omdat het proces voor één van de in totaal 25 verdachten werd hervat.

Die ene verdachte is Edgar Ritfeld. Hij had met succes bezwaar gemaakt tegen de schorsing van het proces, vanwege de amnestiewet die in 2012 werd aangenomen. Ritfeld tekende bezwaar aan omdat hij vrijspraak wil en daarmee zuivering van zijn naam.

De heropening van de zaak voor Ritfeld kan ertoe leiden dat het proces tegen Bouterse en de andere verdachten ook een vervolg krijgt. Maar op die vraag is de Krijgsraad vandaag nog niet ingegaan.

Bouterse en de andere verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 Surinaamse tegenstanders van Bouterse in de nacht van 8 op 9 december 1982.

De nabestaanden maakten van de zitting gebruik om te vragen of ze een rol in het proces mogen spelen. Ze zouden dan het woord mogen voeren en gehoord kunnen worden. De Krijgsraad neemt op 28 juli een besluit over het verzoek. Het OM ziet geen juridische basis om de nabestaanden een rol te laten spelen, maar de advocaten denken dat het wel kan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden