terrorisme

Nabestaande terreurdode klaagt Twitter aan

null Beeld EPA
Beeld EPA

De vrouw van het Nederlandse terreurslachtoffer Alexander Pinczowski heeft de berichtendienst Twitter aangeklaagd. Volgens diverse Amerikaanse media heeft Pinczowski's voormalige verloofde Cameron Cain de aanklacht ingediend omdat Twitter in haar ogen heeft gefaald bij het afsluiten van berichten van terreurorganisaties als IS.

redactie

Volgens Cain floreren terreurorganisaties als IS dankzij sociale media als Twitter en moeten die daarom daarvan worden afgesloten, zo luidt de eis die is neergelegd bij het US District Court in het New Yorkse Manhattan. Ook wordt een niet nader gespecificeerde schadevergoeding geëist voor de dood van de betrokken terreurslachtoffers. Een jury zou over de zaak moeten oordelen.

De 29-jarige Maastrichtenaar Alexander Pinczowski en zijn zus Sasha (26) kwamen in maart vorig jaar om het leven bij de bomaanslag op Brusselse luchthaven Zaventem. Vader Ed Pinczowski bevestigt de rechtszaak tegen Twitter en zegt daarvan op de hoogte te zijn, maar maakt er geen deel van uit. Cameron Cain, die trouwplannen had toen haar verloofde bij de bomaanslag overleed, is de dochter van een voormalig ambassadeur van de VS in Denemarken, James P. Cain.

De vrouw beschuldigt Twitter in een 92 pagina's tellende aanklacht ervan te falen bij het afsluiten en dwarsbomen van IS op Twitter, waardoor de dienst wordt omhelsd als "krachtig wapen voor het terrorisme''. Zij wordt daarbij gesteund door slachtoffers van andere terreurdaden en door het Israëlisch centrum voor recht Shurat Hadin, dat al eerder vergelijkbare rechtszaken ondersteunde.

Volgens Cameron Cain gebruikt IS de berichtendienst voor het werven van aanhangers, het verspreiden van propaganda en het intimideren van het publiek rondom terreurdaden met als doel "onze manier van leven" aan te tasten.

Tot degenen die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten, behoren onder meer de nabestaanden van de Amerikaanse Nohemi Gonzalez, die samen met 130 anderen om het leven kwam bij de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden