Interview

Nabestaande Piet Ploeg: Iedereen lijkt te weten hoe je moet rouwen

Piet Ploeg is bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17. Hij verloor zijn broer, schoonzus en neef bij de ramp.Beeld Olaf Kraak

Het kan nog wel vijf jaar duren voordat de rechtszaak tegen de verantwoordelijke van het neerhalen van vlucht MH17 begint. Die woorden van het internationale onderzoeksteam herhaalt Piet Ploeg (59) nog maar eens. 

Hij is bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17, de organisatie van de nabestaanden. Zelf verloor hij bij de ramp zijn broer, schoonzus en neef. “En dan heb je ook nog de mogelijkheden van hoger beroep. Ik heb tegen mijn ouders gezegd dat ze de afloop waarschijnlijk niet meer gaan meemaken. Ze zijn 85.”

“Ja, het duurt lang allemaal. Maar het moet zorgvuldig en grondig gebeuren, daar heb ik begrip voor. Dat het kabinet nu onweerlegbaar Rusland als verantwoordelijke aanwijst, voelt als een steun in de rug. Wij als nabestaanden staan er niet meer alleen voor. Het kabinet doet dit voor ons.

“Zelf wil ik vooral gerechtigheid. Mijn familieleden zijn op een gruwelijke manier omgekomen. Dan kan het niet open blijven wie dat op zijn geweten heeft. Ik ben niet uit op wraak. Ik weet niet eens op wie ik boos zou moeten zijn. Ook als degenen die direct betrokken waren nooit voor de rechter verschijnen, is het vooral belangrijk dat een onafhankelijke rechter vaststelt wie er verantwoordelijk is. En dat de hele wereld dat te horen krijgt.

Wond

“Het wrange is dat mijn broer nooit is gevonden. Niet eens zijn bagage, gewoon niets. De identificatie is nog steeds bezig. Er liggen nu weer resten bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ik volg al het nieuws daarover op de voet. Al drie keer zijn er op dubieuze wijze weer meer resten gevonden. Gewoon ergens onder een steen. Dat kan niet. Dat hele terrein is veertig centimeter diep afgegraven. Het wordt gemanipuleerd, dat kan niet anders. Dat is zo kwetsend. De koning sprak over een open wond. Dat klopt. Een open wond waar telkens in wordt gekrabd.

“Mijn rol in de stichting is bijna een fulltime baan. Ik vind het mooi om te kunnen doen. En ik moet zeggen dat het op intellectueel niveau erg interessant is. We zijn bijvoorbeeld nu al bezig met de vraag hoe het spreekrecht voor slachtoffers straks tijdens de zittingen ingevuld kan gaan worden. Er zijn zoveel nabestaanden, die kun je moeilijk individueel het woord geven. daar denken we over na.

“Het is ook voor mij best heftig om tijdens de presentatie van het onderzoeksteam een animatie te zien van hoe het is gegaan. Maar dan belt er weer een journalist en dan schiet ik in mijn rol als bestuurslid. Saved by the bell. Ik heb andere momenten voor verdriet. ‘s Avonds op de bank, bijvoorbeeld. Maar je kunt het niet plannen. Toen we de beelden konden bekijken die op Schiphol zijn gemaakt vlak voordat het vliegtuig vertrok, ben ik eerst weggelopen. Ik trok het niet. Daar liepen mijn broer en zijn gezin hun dood tegemoet. 

Neppapa

“Bij buitenstaanders merk ik wel eens het gevoel: kom, het is nou al vier jaar geleden. Ik begrijp dat best. Maar als nabestaanden leven we in een ander tempo. Het voelt als zo kort geleden nog. Wel gaat de rauwigheid er vanaf. In het begin werden we de hele tijd geconfronteerd met de meest gruwelijke details. Mijn nichten, die hun ouders en broer verloren, willen daar niks van weten. Ik heb het allemaal tot me genomen. Ik bewaar alles in een kluis voor het geval die meiden ooit wel de behoefte hebben de details te kennen.

“Iedereen lijkt te weten hoe je moet rouwen. Zelfs andere nabestaanden. Mijn nichten hebben meegewerkt aan een documentaire. Ik werd erop aangesproken dat ze daarop lachend te zien waren. Mensen vonden dat echt niet kunnen. Maar ieder heeft zijn eigen manier. Ik ben hartstikke trots op die meiden. En ik let op ze. Een keer bij de advocaat zeiden ze: ‘Piet is onze neppapa’. Die uitspraak zou ik wel kunnen inlijsten.

“Ik geloof niet zo in termen als ‘alles een plekje geven’ of ‘afsluiten’. Lucht het op als er straks een berechting is? Ik kan het niet voorspellen.”

Lees ook: Ongekende stap: Nederland stelt Rusland als land aansprakelijk voor MH17-ramp

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17, en zal Rusland mogelijk voor het Internationaal Gerechtshof dagen. De politieke en morele druk op Ruslandwordt maximaal opgevoerd.

Lees ook: 'Nederland gebruikt zwaar diplomatiek geschut met MH17-beschuldiging'

Waarom doen Nederland en Australië zo veel moeite Rusland voor het gerecht te slepen, terwijl dat land geen enkele behoefte lijkt te hebben daaraan mee te werken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden