Naast honden en katten kun je tegenwoordig ook je kamerplant naar het asiel brengen

Naast honden, katten, cavia’s en andere huisdieren kun je tegenwoordig ook je kamerplant naar het asiel brengen. In Leiden bijvoorbeeld.

Het liefst zou Jennifer Swaak (38) van het Plantenasiel Leiden alle planten zonder toekomst ‘redden’. Swaak: “Met de vrijwilligers van het plantenasiel hebben we een groepsapp. Als een van ons ergens een verlaten plant ziet staan, probeert iemand hem op te halen.” Ze vertelt zonder enig spoortje van ironie.

Een jaar geleden zocht Swaak naar een plek voor planten waar je niet meer voor kunt of wilt zorgen: een plantenasiel. De naam laat je haast even lachen, maar voor de vrijwilligers is het plantenasiel een serieuze zaak. Het concept is booming: in meerdere steden poppen er plantenasielen op, en ook plantenruilbeurzen zijn in opkomst. Swaak sloot zich aan als vrijwilliger bij het asiel in Leiden, inmiddels runt ze de locatie. Iedere vrijdag is het asiel - dat zich in een voormalig schoolgebouw bevindt- geopend en kunnen mensen planten brengen of ophalen.

In de eerste periode na de opening was de sfeer ‘kom vooral langs en haal een plant’. Al gauw was het evenwicht alleen zoek, herinnert Swaak zich. “Dan kwam er iemand binnen met de mededeling: ‘Ik ben net verhuisd en ik heb planten nodig’.” De regel is nu: één plant per persoon. “We willen het geluk dat planten geven zoveel mogelijk verspreiden.”

De Aloë vera-plant, de papyrusplant, de asparagus, de begonia maculata en de immer populaire pannenkoekenplant. Swaak somt ze moeiteloos op. Het zijn maar een paar voorbeelden van planten die regelmatig in het asiel te vinden zijn. De gemene deler? De meeste planten die binnenkomen zien er een beetje zielig uit. Zo’n tien vrijwilligers helpen de planten er met liefde weer bovenop. Swaak: “Soms is het voldoende om de dode bladeren weg te knippen. Maar vaak is het ook nodig om de planten te verpotten en te behandelen tegen ziektes.”

Zodra de planten zijn opgelapt, zijn ze meestal snel weg. Tegen een vrijwillige bijdrage kun je een plant komen halen. Van het geld wordt de huur van de ruimte betaald, aarde gekocht en andere spullen om de planten te onderhouden. Wie komen planten brengen? Swaak noemt een leraar. Zijn lokaal stond altijd vol met planten. Omdat hij met pensioen ging, zocht hij een nieuw thuis voor zijn planten: “Er zaten heel bijzondere bij. Die wilde iedereen meteen hebben.”

Er komen meer mensen planten halen dan brengen. Dus dat is nog wel een dingetje. Door flyers op te hangen in buurtcentra en verpleeg-

huizen probeert Swaak nu ook andere doelgroepen te bereiken. Daarnaast zorgen de vrijwilligers voor zoveel mogelijk stekjes. Pas hebben pas daarnaast een heuse ‘stekjesmarkt’ georganiseerd. Alle deelnemers namen stekjes mee en konden die ruilen voor nieuwe stekjes. Een vrijwilliger gaf een workshop waarbij de liefhebbers zachte, knuffelbare cactussen konden haken. Swaak: “Het is een komen en gaan hier. Als ik binnenkom, zitten er zo zeven mensen te kletsen. Over planten natuurlijk.”

Lees ook:

Ja, ook planten zijn warmbloedige organismen

In haar tweewekelijkse rubriek beschrijft Ylva Poelman hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes.

Van kijken naar planten leer je meer dan erover lezen

Wat lees je graag voor jezelf, vroegen we aan onze critici. Deze week verklaart Yolanda Entius haar liefde voor tuinboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden