Naast de medailles zijn er de zorgen

In Kazan wordt pijnlijk duidelijk dat de top van het Nederlandse zwemmen smal is

Drie medailles in het open water, een olympische kwalificatie in het schoonspringen. En een bijzondere prestatie van de waterpolovrouwen, die vicewereldkampioen werden.

Voor de Nederlandse zwemfans viel er genoeg te bejubelen tijdens de wereldkampioenschappen in het Russische Kazan. Maar wie een stap in het bad van de wedstrijdzwemmers zette, trof niet altijd een glimlach aan in de mixed zone.

Pieken. Daar draait het allemaal om in het wedstrijdzwemmen, waar de jaarschema's met militaire precisie in elkaar getimmerd worden. Toch zwom het merendeel van de Nederlandse topzwemmers in Kazan niet zijn beste tijd. Een toernooi met ups en downs, vatte technisch directeur Joop Alberda het samen.

De grootste zorgen waren er om Femke Heemskerk. De 27-jarige zwemster had zoveel last van de spanning dat ze overwoog niet te starten in de finale van de 200 meter vrij. De vrouw met de snelste seizoenstijden ter wereld achter haar naam was zo moe van de stress dat ze niets meer kon uitrichten op de 100 en 200 vrij.

Bezweken onder de druk. En niet voor het eerst. Dat is pijnlijk. Zeker na alle begeleiding die Heemskerk al heeft gehad om haar mentale vaardigheden te versterken. Nu het weer niet gelukt is om individueel te presteren, rijst de vraag of Heemskerk zich niet beter kan concentreren op de estafette in plaats van de individuele nummers.

Alberda noemde dat één van de mogelijke strategieën om de spanning bij Heemskerk te tackelen. Als er een team om haar heen staat, kan de pupil van Marcel Wouda namelijk wél hard zwemmen. Terug naar de rekentafel dus, waar de psyche van Heemskerk weer onder de loep gelegd moet worden.

De vrouw die wel haar snelste tijden van het seizoen zwom, was Ranomi Kromowidjojo. Op de slotdag van het toernooi liet de regerend olympisch kampioen met een zilveren plak op de 50 vrij, achter de Australische Bronte Campbell, zien de weg terug gevonden te hebben. Ook Sebastiaan Verschuren heeft met prima tijden weer iets teruggevonden van zijn olympische vorm.

Met Kromowidjojo's enige individuele succes kwam de medaillespiegel voor Nederland op zeven keer zilver, inclusief open water. Dat kwam overeen met de doelstelling van Alberda, die vooraf had gemikt op zes of zeven stuks.

Nederland bleek geheel volgens de traditie zwak op de nummers waar geen vrijeslag gezwommen werd. Vlinderslagspecialiste Inge Dekker had een stroeve WK-aanloop vanwege een blessure. Ze werd voor het eerst in jaren gepasseerd op de estafette van de 4x100 vrij.

De wereldkampioene op de 50 vlinder in 2011 liet een swim-off voor een finaleplek op de 100 vlinder schieten vanwege haar rugblessure. Op de 50 vlinder viel ze buiten de prijzen. Schoolslagspecialiste Moniek Nijhuis worstelde met haar techniek en kreeg ook nog koorts op de laatste dag van het toernooi, waardoor ze terug haar bed in dook.

Dat er geen atleten zijn die hun gaten op kunnen vullen, laat zien hoe dun de top van het Nederlandse zwemmen is. Alberda zou graag overal regiocoaches neerzetten om jonge talenten op te leiden ¿ ook in andere slagen en afstanden ¿ maar daar is geen geld voor.

Bovendien komen er ook nog bezuinigingen aan vanuit sportkoepel NOC-NSF. Welke gevolgen dat heeft voor de programma's van de bond, is nog niet duidelijk. Alberda maakt zich nog niet zo druk, omdat er in het zwemmen nog altijd medailles worden gewonnen.

Laat dat maar over aan Sharon van Rouwendaal. Het 21-jarige supertalent toonde zich dit WK een lichtpuntje in de donkere dagen die na Rio zullen volgen, als een groot gedeelte van de huidige generatie topzwemmers met pensioen gaat.

Van Rouwendaal won drie keer zilver, in het open water en het zwembad. Haar succes laat zien dat de zware programma's die ze afwerkt in het Franse Narbonne, bij de excentrieke coach Philippe Lucas, een geweldig effect hebben op haar prestaties in het water.

Als de piepjonge Marrit Steenbergen zich ook door blijft ontwikkelen, zijn er in ieder geval weer twee sterren die de toekomst van het Nederlandse zwemmen kunnen redden. De 15-jarige zwemster imponeerde op de Europese Spelen in Bakoe met een wereldtijd en mocht in Kazan meedoen met de estafette.

Op de 4x100 vrij won Steenbergen met de estafettevrouwen zilver, al zwom ze ver boven haar persoonlijke record. Nog even afkijken bij haar voorbeelden, nu het nog kan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden