Naarstig op zoek naar akkoord

De Jager langs alle fracties om voor Koninginnedag bezuinigingspakket naar Brussel te kunnen sturen

CEES VAN DER LAAN EN LEX OOMKES

In de wetenschap dat heel Europa toekijkt probeerde minister Jan Kees de Jager, in een uiterste poging, de politieke impasse te doorbreken over een noodzakelijk bezuinigingsplan. Ook de fracties van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Groenlinks zochten naarstig naar een uitweg.

Bij het ter perse gaan van deze krant was er echter nog geen akkoord. Vanmiddag debatteert de Kamer over de begroting 2013 en de voorstellen die uiterlijk 30 april aan de Europese Commissie moeten worden voorgelegd.

De Jager was meermalen op bezoek bij vrijwel alle fracties. Soms spraken fractievoorzitters gezamenlijk met de bewindsman, soms ging het om gesprekken onder vier ogen. Ook de fractievoorzitters hadden voortdurend overleg met elkaar.

De minister richtte zijn inspanningen vooral op D66, de ChistenUnie en GroenLinks. Die drie partijen toonden zich ook woensdag tijdens het debat over de val van het kabinet het meest bereidwillig mee te denken over een oplossing. Gisteravond laat onderhandelden de betrokken fracties en het CDA in de kamer van VVD-fractievoorzitter Blok.

De ChristenUnie en D66 hebben zelf bezuinigingsplannen op tafel gelegd om te komen tot een tekort van drie procent in 2013, zoals De Jager nog steeds wil bereiken. GroenLinks vindt een hoger tekort aanvaardbaar, maar de anderen probeerden die partij mee te krijgen via de belofte dat veel van de bezuinigingen waarvoor het gevallen kabinet koos zullen worden geschrapt.

In het debat dinsdag eiste Sap dat kortingen op het passend onderwijs van tafel gaan, net als bezuinigingen op het persoongebonden budget, cultuur, griffierechten en ontwikkelingssamenwerking. Bovendien moet het belastingstelsel vergroend worden om GroenLinks over de brug te halen.

De onderhandelingen met de SP en de PvdA liepen veel stroever. Met die partijen valt in ieder geval niet te praten over een financieringstekort van drie procent. Dat is nu juist de vrijwel enige eis van de VVD. "Als die drie procent er niet komt, verliezen wij alle geloofwaardigheid. Dan maken we maar geen begrotingsakkoord en zullen we alsnog verkiezingen eind juni eisen", aldus een bron in de buurt van de top van de liberale fractie.

Hoewel ChristenUnie, D66 en misschien ook GroenLinks bereid waren uiteindelijk een akkoord te sluiten met CDA en VVD, was het streven er op gericht in ieder geval ook de PvdA bij een akkoord te betrekken. Sap toonde zich zeer teleurgesteld over de PvdA: "Ik ben de enige van links die zijn nek wil uitsteken voor een akkoord. Mochten wij er in slagen tot afspraken te komen, dan kunnen we de PvdA laten zien dat er ook voor hen mooie dingen in het pakket komen."

"Alles is momenteel vloeiend. Er is veel mogelijk en de Kamer heeft het voor het zeggen", aldus één van de andere betrokkenen bij de onderhandelingen gistermiddag. Wat helpt is dat gisteren in de Tweede Kamer de linkse oppositie en de PVV het eens werden over een forse verhoging van de bankenbelasting. Dat levert een miljard euro extra op.

Gisteren werd in de loop van de dag duidelijk dat van het Catshuisakkoord, waar in elk geval VVD en CDA nog voor het grootste deel achterstonden, weinig overblijft, mocht een meerderheid er in slagen tot overeenstemming te komen. Zo stond in het akkoord dat de AOW-leeftijd in 2015 zou worden verhoogd met een jaar. Gisteren werd gekeken naar de mogelijkheid al in 2013 de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen met drie maanden en dat vervolgens elk jaar te doen.

Pas in de loop van vandaag zal er definitief duidelijkheid zijn of alle moeite ook tot resultaten leidt. Het begrotingsdebat begint pas in de middag, zo werd gisteren besloten, zodat er meer tijd is voor onderhandelingen achter gesloten deuren. "Zo'n pakket maak je nu eenmaal niet in een openbaar debat", aldus een onderhandelaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden