'Naar huis? Geen denken aan: Jan Smit komt nog zingen op de camping'

Het EK voetbal begint deze week. Trouw bericht over de Oranjegekte eromheen.

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD | CHARKOV

Met een gekreukeld gezicht komt hij de oranje leeuwenbek, de opening van zijn tentje, uit gestrompeld. Gerrit Beekhof (59) is kapot. "Al die dagen achter elkaar tot zes uur in de club gestaan", zegt hij met hese stem en een duidelijk accent. "Trouw? Lees ik niet. Ik heb de Telegraaf. En natuurlijk de Stentor. Maar goed, je staat hier nu toch."

Hoewel hij grijnst, stemt het verlies van Oranje tegen Duitsland hem niet bepaald vrolijk. Hij trekt de vlag van zijn woonplaats Zalk, bij Kampen, over zijn tent goed. "Spreekt mijn hoofd geen boekdelen? Nee dat was niet best. Gelukkig maken de Oekraïners een hoop goed. Wat een topvolk. Ik denk dat ik er morgen vijftig uit de club hier mee naartoe neem. Dan is de camping toch leeg."

Na het verlies tegen de aartsrivaal pakken zo'n tweehonderd Oranjesupporters inmiddels hun koffers. Een massale uittocht blijft uit, de meesten maken er nu gewoon een vakantie van. "Met dertig graden en Jan Smit is het toch beter bijkomen dan in Nederland", grapt iemand aan het ontbijt. En er komt ook weer een nieuwe lichting fans aan: die hebben kaartjes voor de laatste poulewedstrijd tegen Portugal.

Terwijl aan de andere kant van de camping een paar jongens in het gras hun roes uitslapen, pakt Jeroen Weijs (41) zijn spullen. Hij gooit het roze lapje uit de voortent, dat een leeuwentong moet voorstellen, en rolt zijn slaapzak op.

"Natuurlijk had ik gehoopt dat we zouden winnen. Tegen beter weten in." Weijs heeft het wel naar zijn zin gehad. "Ik had ranzige Lowlandstoestanden verwacht. Het is een stuk minder banaal dan gedacht, echt een goede organisatie."

Liever dan over de wanprestaties van de Nederlandse verdedigers, praten ze over hoe leuk de Oekraïners waren woensdag. Voor de wedstrijd was er een groot Nederlands feest op het Vrijheidsplein, waar volgens de organisatie zo'n twaalfduizend Oranjefans waren.

Tot verbazing van de Nederlanders waren Oekraïners enorm enthousiast. Om de haverklap werden ze gevraagd of ze met Oekraïners op de foto wilden. Dames in glitterjurkjes smeekten om een Nederlands vlaggetje op de wang.

Na een optreden van dj Armin van Buuren liepen de Oranjefans in een stoet van vijf kilometer naar het stadion. Er stonden massa's mensen langs de weg, sommige met zelfgemaakte spandoeken, met teksten als 'Wij wensen u een overwinning'. "Zeker vertaald op Google Translate, want ze kunnen hier absoluut geen Engels. Maar ze zijn wel voor ons", merkt een verbaasde Nederlander op.

Na de wedstrijd werd het bedelen om foto's wel een beetje irritant. "Oekraïners beleven zo'n toernooi heel anders dan wij", legt Weijs uit. "Voordat ze wonnen tegen Zweden waren ze best negatief, nu zijn ze ineens de grootste fans van het EK. Daarnaast is zo'n Nederlandse stoet bijna carnavalesk. Zoiets hebben ze hier nooit gezien."

redactie: Eline van Suchtelen en Bart ZuidervaartTips, opmerkingen: oranjefranje@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden