Naar hogere sferen

Er worden pasgeboren jongetjes gezocht voor een opleiding tot joodse hogepriester, bericht het blad Christenen voor Israël aktueel. De 'Beweging voor Vestiging van de Tempel' roept ultra-orthodoxe joden op om hun baby's af te staan zodat zij in volkomen afzondering kunnen opgroeien. De groep heeft al een hermetisch afgesloten terrein in de heuvels van Samaria, niet ver van Jeruzalem, in gereedheid gebracht voor de komst van de kinderen.

“Het huis waar de kinderen zullen opgroeien heeft kamers die van een liftsysteem zijn voorzien, waardoor ze - letterlijk - nooit de grond raken. Op die manier hebben de kinderen geen contact met de aarde. Dat zou hen namelijk bezoedelen.” Volgens de woordvoerder van de groep, rabbijn Elboim, is het essentieel dat de kinderen volkomen puur opgroeien. Alleen jongetjes die in totale afzondering zijn grootgebracht, zijn geschikt om het priesterschap te vervullen. Volgens de rabbijn is het helemaal niet zo erg dat de kinderen de eerste dertien jaar van hun leven in eenzaamheid moeten doorbrengen. “Bijna overal ter wereld worden kinderen in afzondering in sportkampen gevormd tot atleten. De kinderen waarover we hier in Israël praten, hebben het zelfs veel beter dan die kinderen in sportkampen. Ze zullen psychisch lang niet zo onder druk staan.”

De uitverkoren baby's zullen het in ieder geval buiten de zegeningen van de moderne tijd moeten stellen. Geen televisie, telefoon of computer. Drugsgebruik en pepmiddelen zijn vanzelfsprekend uit den boze. Een trip op ginseng, een uit China geïmporteerd voedingssupplement, zal er niet in zitten. En dat terwijl juist een flinke dosis ginseng een 'krachtige innerlijke helderheid' oproept volgens Pan Forum, het informatiebulletin over het onderzoek naar veranderende bewustzijnstoestanden met behulp van psychedelische stoffen. “Wie ooit getript heeft weet, dat die ervaring niet echt onder woorden te brengen is”, zegt China-freak Dries Langeveld. Ginseng opent volgens hem een nieuwe wereld. “De ervaring deed mij nog het meeste denken aan het enige aanknopingspunt dat ik kende: dansen in een trance onder invloed van ayahuasca of paddestoelen, maar het was toch ook weer anders.” De specifieke gemoedstoestand die ginseng oproept, is volgens Langeveld nog het beste te beschrijven als 'uit een spiegel stappen'. Maar de nieuwsgierige softdrugsgebruiker die zijn heil bij ginseng denkt te kunnen vinden, zal snel ontnuchterd worden. Pan Forum probeert de lezers te behoeden voor een bad trip. “Vergeet alle verhalen en beweringen maar die u in Nederland over ginseng te horen hebt gekregen. Neem vooral niet een hoge dosis van de hier verkrijgbare ginsengpreparaten, in de hoop te zullen trippen; daaraan houd je op z'n best alleen een kater, diarree en hartkloppingen over.” Volgens Langeveld is een uit-de-spiegel-stappen-ervaring alleen mogelijk met wilde ginseng. “Ik zou het diep betreuren als dit verslag van mijn bevindingen een run op de wilde ginseng tot gevolg zou hebben.”

Men kan altijd nog zijn heil zoeken bij het sjamanisme, zo staat te lezen in de Bazuin, het progressief katholieke opinieblad voor geloof en samenleving, cultuur en spiritualiteit. De sjamaan kan, net zo goed als ginseng of eenzame opsluiting op een berg bij Jeruzalem, de mens naar hogere sferen leiden. “Met behulp van klank en ritme wordt een bewustzijnstoestand van trance opgewekt, waarin de sjamaan en de deelnemers aan de cursussen in hun geest naar andere werelden reizen om er in contact te treden met totem- of krachtdieren, met natuur en natuurkrachten, met bomen en planten, en met mythologische figuren.”

Maar ook hier is voorzichtigheid gewenst. De extase die mensen soms ervaren tijdens de trancereizen kan hen ertoe verleiden het contact met de werkelijkheid te verliezen. Trancereizen kunnen, vooral in combinatie met hallucinogene planten of softdrugs, leiden tot instabiliteit, en zelfs psychosen. Psychiater Gerard Lange meent dat we moeten oppassen dat het sjamanisme niet een nieuwe New Age-hype wordt, die hét tovermiddel tegen alle kwalen pretendeert te zijn. “Dan krijg je weer hetzelfde magische denken als tijdens de prozac-rage.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden