Naar en Hofstede hebben op Zuidpool eindelijk de wind mee

AMSTERDAM - Nieuwe sledes én voldoende wind. Na diverse tegenslagen is de Zuidpoolexpeditie van Ronald Naar en Coen Hofstede de laatste dagen een stuk opgeschoten. De eerste duizend kilometer van de tocht zijn bijna volbracht.

Van een onzer verslaggeefsters

Vorige week zag het slecht uit. Er was weinig wind waardoor de vliegers, die de twee voorttrekken, van weinig nut waren. Zaterdag was het zelfs windstil en restte de twee niets anders dan 'gewoon' lopen. Ze deden acht uur over zes kilometer. “Verbijsterend”, meldde Naar.

De wind keerde terug en dinsdag werd meer dan 100 kilometer afgelegd. Het kwam niet eerder voor dat de expeditie in één dag zoveel vooruitgang boekte. De eerste duizend kilometer van de tocht, die 3850 kilometer bedraagt, zitten er bijna op.

In tachtig dagen Antarctica oversteken, dat is de missie van Naar. Samen met Hofstede en Ekon Hartog vertrok hij begin november naar de Zuidpool. De Trans Antarctica Expeditie 98/99 had vanaf het begin met flink wat tegenspoed te kampen.

Zo nam het vervoer naar de Zuidpool meer tijd in beslag dan gedacht. Na drie dagen raakte het derde expeditielid Hartog gewond aan zijn been en hield hij de tocht voor gezien. Bovendien bleken de speciaal voor de tocht ontworpen sledes niet stevig genoeg voor het hobbelige en harde ijs. Ze vielen langzaam uit elkaar. Nieuwe sledes werden gedropt. Nu ook de wind meewerkt, vordert de expeditie. Eind januari moet de tocht zijn volbracht. Naar en Hofstede worden dan opgepikt door het Russische cruiseschip Klepnikov, dat aanmeert aan de rand van het pakijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden