Naar die heerlijke bollen

Laten we wel wezen, eigenlijk was het nog geen weer om te fietsen. De zon mocht dan fel schijnen, maar een temperatuur van amper 7 graden is geen pretje op de pedalen, vooral niet met een straffe noordenwind op de kop. Beter hadden we de stroken asfalt en de kasseien overgelaten aan de beroepscoureurs die het wielerseizoen onlangs zijn begonnen met de traditionele reeks voorjaarsklassiekers.

Toch zag je ook de afgelopen week al her en der groepjes plezierfietsers op de weg. Al gaf de gevoelstemperatuur daartoe nog geen aanleiding, we willen er weer op uit. En trouwens, ook de natuur lokt. Her en der schiet het groen weer op, er valt al een hoop te zien onderweg.

Zo bezien was, ondanks de kou, een tochtje langs de bollen een mooi begin van het nieuwe fietsseizoen. Kleurrijk, afwisselend, met voldoende rustplekken en naar believen in te korten of uit te breiden. Deze route is ook later in het jaar heel aantrekkelijk, zeker het fietspad dat door de duinen loopt. Maar nu veel velden in bloei staan en zorgen voor een bonte schakering van kleuren -dit mag met recht een lappendeken heten- is het een prima start. En kijk, de tekst is nog niet gedrukt of de windrichting draait en het kwik stijgt, dus haal u fiets maar uit de stalling.

Over twee weken -op zaterdag 26 april- rijdt weer het jaarlijkse bloemencorso van Noordwijk via Sassenheim, Lisse en Hillegom naar Haarlem. Twintig grote praalwagens en een zwik met bloemen versierde personenauto's met her en der tussendoor een fanfarekorps trekken tienduizenden kijkers die (geloof het of niet) van heinde en verre naar de Bollenstreek komen. Van 'smorgens halftien tot halfnegen 'savonds kan men zich vergapen aan fantasierijke bouwsels van kleurige en vooral geurige bloemen. De wagens blijven 'snachts in Haarlem staan, opdat ze op zondag nog eens in alle rust kunnen worden bewonderd. De cafés van de anders zo bedaarde hoofdstad van Noord-Holland worden op zaterdagavond dan ook bevolkt door talrijke vreemde snuiters.

De bloemen komen, dat spreekt, van de bollen. Want het corso is in de eerste plaats een reclamekaravaan ten dienste van de belangrijkste economische sector in de kuststrook tussen Haarlem en Leiden. Eenzelfde functie vervult de Keukenhof te Lisse, ook al zo'n publiekstrekker van formaat. Vanuit het buitenland (Duitsland en Japan zijn de topleveranciers) blijven de gasten toestromen.

Nederlanders echter halen er in toenemende mate hun neus voor op -zeker naarmate de verhalen bekender raken over de grote hoeveelheden gif in de bollen. Biologische producten, puur natuur, raken in zwang, en zodoende vechten de bollenboeren al jaren tegen een afbrokkelend imago. Er is zelfs sprake van de hele sector over te hevelen naar oostelijker streken. Steeds meer schuren verdwijnen of krijgen een andere bestemming; autoboulevard, houten vloeren en 'woonsfeer' zijn in opkomst.

Toch is dat jammer. De Bollenstreek heeft nu eenmaal door de tientallen jaren van teelt een eigen gezicht gekregen, dat vooral in het voorjaar tot zijn recht komt als de zon nog vanuit een lage invalshoek over de velden scheert en de vele tinten geel, rood en paars op een wonderlijke manier uitlicht.

Genieten van die kleuren kun je het beste op de fiets. Dus daar gaan we. Vanuit Haarlem naar Heemstede en daar kiezen we de richting Cruquius, waar bij het gemaal trouwens een alleraardigst museum is ingericht, met het aanpalende theehuis als prima pleisterplaats.

Hier begint de tocht pas echt. Vanaf museum Cruquius volgen we de Ringvaart in zuidelijke richting. Kijk eens naar het hoogteverschil tussen land en water aan uw rechterhand, waar Heemstede en Bennebroek onder de pedalen verdwijnen, en de Haarlemmermeerse polder aan uw linkerhand. De Haarlemmermeer is een der oudste Hollandse polders, die dankzij de Ringvaart zijn karakter grotendeels behouden heeft, het almaar uitdijende Schiphol ten spijt.

Onderweg komt u door kleine groepjes bebouwing en zelfs langs een heuse palingrokerij. Bij Hillegom slaan we rechtsaf, steken de brug over de vaart over en rijden binnendoor naar Lisse. (U kunt ook de Ringvaart een stukje langer volgen en pas bij Lisse het water oversteken.)

In Lisse rijdt u naar de Keukenhof. Wie wil kan (mits het seizoen het toelaat) naar de bloemen gaan kijken. Zo niet, dan slaat u voor de hoofdingang linksaf en volgt de route naar Noordwijk. Dit stukje, door de het gebied De Engel, geeft nog het meest authentieke beeld van de Bollenstreek als agrarische tak, met z'n grote schuren te midden van vrij kleine velden.

Vlak bij Sassenheim gekomen, slaat u de weg in naar Noordwijkerhout. Dat dorp biedt, net als Lisse, volop mogelijkheden voor een verfrissing, waarna u afstevent op de duinen. Vanaf de boswachterij volgt een van de mooiste stukken van deze route. U rijdt langs de achterkant van de psychiatrische inrichting Sint Bavo en kiest het fietspad naar Langevelderslag.

Hier kunt u even uitpuffen aan het strand, wanneer het weer het toelaat misschien zelfs even zwemmen. Daarna hebt u de keuze: of u neemt het twaalf kilometer lange, mooie fietspad door de duine naar Zandvoort, of u rijdt, eveneens door de duinen, naar De Zilk. Wilt u genieten van de bollen, dan is het laatste te verkiezen, want tussen De Zilk en Vogelenzang/Bennebroek komt u andermaal langs kleurige velden.

Maar dan is het ook uit met de pret. Vanuit Bennebroek rijdt u binnendoor naar Heemstede, langs de Linnaeushof, die nog altijd pretenteert de grootste speeltuin van Nederland te zijn, en het landgoed Groenendaal waar het theehuis opnieuw een aangenaam rustpunt kan zijn. Dan is het nog maar een klein stukje terug naar Heemstede en Haarlem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden