Naar de veiling

Speurt u ook graag naar onnodige, leuke spullen voor in huis? Probeert u het veilinghuis eens uit, dat is stukken leuker dan Ikea.

Niet zelden loopt een bezoek aan Ikea uit op een teleurstelling. Na meerdere noodzakelijke horecapauzes en urenlang rondslenteren, rollen we meestal slechtgehumeurd de winkel weer uit - een rubberen fotolijst en een papercliphouder rijker.

Een prima alternatief voor het aanschaffen van onnodige dingen is het veilinghuis. Neem het Amsterdamse Veilinghuis De Eland, in 1796 begonnen in de Jordaan en tegenwoordig te vinden op een sfeerloos bedrijventerrein in Diemen. Binnen hebben ze hun best gedaan om dat te compenseren met schilderijen, klassieke lampen, tapijten en een bruin café.

"Fantastisch, zo'n veilinghuis", grijnst de vijftiger Chelly Hartog. Ze is voor het eerst mee met een vriendin en ze vindt het allemaal kostelijk. Staand naast een vitrinekast bladert ze in de catalogus. "Ik denk erover om de nalatenschap van mijn tante aan te bieden. De antiquair bood me voor een mooi theeserviesje niet meer dan de zilverpijs. Als ik het zo zie, is er toch meer uit te halen."

Eens per twee maanden houdt De Eland een veiling van alle mogelijke objecten: curiosa, sieraden, manuscripten, meubelen, boeken, jukeboxen, fossielen en gevonden voorwerpen. Geïnteresseerden kunnen vooraf de kijkdagen bezoeken om de spullen van dichtbij te bekijken. Tijdens de veilingen kan iedereen binnenlopen en om een biednummer vragen. Wie iets heeft gekocht, rekent het desgewenst nog tijdens de veiling af en er is - net als bij de Zweedse meubelgigant - een transportservice.

Els Mons en haar man kennen het klappen van de zweep. Als liefhebbers van Chinees porselein komen ze vaak bij De Eland. Vandaag hebben ze hun zinnen gezet op een stel grote zeventiende-eeuwse kommen, bedoeld voor op hun antieke kabinet. Het is Chinees porselein, dat in Nederland werd versierd met rode emailleverf. "Amsterdams Bont, daar zijn we gek op", zegt Mons. "Twee kommen van dit formaat vind je niet vaak." Vooraf bedenken zij en haar man een maximumbedrag. Hoe hoog, dat geven ze niet prijs. Als het niet lukt, was het kennelijk niet voor hen bedoeld. "Dat maakt het zo avontuurlijk."

Op de prijs komt nog 29 procent 'opgeld' - loon voor de veilinghouder -, dat varieert per veilinghuis. De mooiste buit van de familie Mons is een zeventiende-eeuwse stadskroniek van de Amsterdamse chroniqueur Dapper. "Met prachtige etsen en helemaal compleet."

Om twaalf uur begint de veiling in de grote zaal. De veilingmeester werkt zich er met geruststellende veilingmeestergrapjes doorheen, snelheid 200 kavels per uur. Een boekensteunset met twee teckels komt voorbij (360 euro), een negentiende-eeuwse houten schooltas (200 euro), een granaat (10 euro), een serie Amsterdamse School-lampen (de duurste voor 950 euro) en een bakelieten haardroger (140 euro). Toch komen de meeste prijzen niet boven de honderd euro uit. Er wordt druk geboden, ook vanuit het balkon van het restaurant op de entresol. Achterin steekt een jonge vrouw met een trainingsjack bij twee bronzen vaasjes haar biedingsbriefje omhoog. Twee tientjes, mooi voor op de schouw. De vorige keer ging ze naar huis met een doos vol mooie spullen voor honderd euro, vertelt ze.

"Bij Blokker ben je meer kwijt. Voor mij is het de sport om ruim onder de richtprijs toe te slaan."

In de benedenzaal gaat het er een stuk zakelijker aan toe. Minder frivole decoraties, een minder verwachtingsvolle sfeer. Hier komen vooral mensen voor praktische spullen. Vanmiddag worden er karren met gevonden kleren uit Schiphol geveild. Een jong stel met kinderwagen loopt weg. Ze hadden gehoopt op een Schiphol-kar voor 150 euro, te gebruiken voor een ludiek feestje waar gekke cadeaus moeten worden uitgedeeld. Teleurgesteld: "Sommige karren gingen weg voor het viervoudige."

Intussen neuzen bezoekers rond tussen het allegaartje achter in de loods. Links een riksja en een opgezette vissenkop, rechts een foto van Muhammad Ali en een koppel metershoge stenen leeuwen. Een eigenaar van brocantewinkels zoekt in zijn catalogus naar de richtprijs van een grote barokke kandelaar.

"Voor mij is het ongunstig als er weinig particulieren zijn, want zij zijn bereid om veel meer te betalen. Ik benader een veiling emotieloos."

Els Mons en haar man behoren in ieder geval niet tot de categorie grenzeloze particulieren. In de bovenzaal hebben ze zojuist hun slag geslagen: 120 euro voor lot 3113, de twee kommen van Amsterdams Bont.

Meneer Mons gaat tevreden betalen. Ze zouden nog tot meer dan het dubbele zijn gegaan, wil hij nu wel verklappen.

Aan bod
Vijf keer per jaar zijn er veilingen in veilinghuis De Eland De Zon Loth Gijselman, 'Nederlands oudste veilinghuis'. De kijkdagen voor de eerstvolgende zijn van 24-27 januari, de veilingen zijn overdag op zondag 27 januari en 3 februari en 's avonds op 29, 30 en 31 januari. Een catalogus kost 8 euro. Het transport van een meubelstuk (begane grond in Amsterdam) kost 75 euro. De Eland, Weesperstraat 110 Diemen. www.deeland.nl

Nederland telt tientallen veilinghuizen. Zoals bijvoorbeeld AAG in Amsterdam (kunst, antiek, verzamelobjecten en wijn), Van Stockum (boeken, kunst en antiek) en Venduehuis der Notarissen (kunst, antiek en imboedels, met live online bieden) in Den Haag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden