Naar de pedicure in het bos

Staatsbosbeheer viert de zomer met voetenspreekuren in natuurgebieden

Een Friese jonge vader die met zijn gezin en de buren komt wandelen heeft al een pedicure. Als Bechterewpatiënt mag hij daar zes keer per jaar heen van de verzekering. Heerlijk, vindt de man. Maar het spreekuur van pedicure Jacoba Gjaltema gisteren in het Groningse Opende is dus niet aan hem besteed. Op uitnodiging van Staatsbosbeheer had Gjaltema een tafeltje neergezet aan het begin van het Blotevoetenpad in Opende. Zes collega's van haar zaten in andere natuurgebieden in het land klaar voor vragen over eksterogen, eelt en hamertenen. Met zeven voetenspreekuren wilde Staatsbosbeheer vieren dat het zomer is, het seizoen bij uitstek om schoenen en sokken uit te trekken en het gras tussen de tenen te laten kriebelen.

Het Blotevoetenpad in Opende is een van de twee paden die Staatsbosbeheer speciaal voor blootsvoets lopen heeft aangelegd. Anderhalve kilometer meten de paden. Ook in de Schoorlse duinen is er een.

Pedicure Gjaltema is eerlijk gezegd geen grote voorstander van lopen op blote voeten. "Ik raad het nooit aan. Dat komt omdat ik veel diabetespatiënten in mijn praktijk heb. Zij hebben geen gevoel in de voeten en zouden het niet merken als ze op iets scherps gingen staan." Jacoba zelf draagt witte muilen, de aanwezige boswachter Ruben Dijkhuizen klompen, en vrijwilliger André Hofstede hoge schoenen. "Modder tussen mijn tenen vind ik niet prettig'', zegt Hofstede.

Ondanks het koele weer, worden deze zondagmiddag in Opende aardig wat blote tenen geteld. Een groep pubermeiden trekt nog veel meer uit dan schoenen en sokken. In bikini spetteren de meisjes in het water langs het pad. Een groep jongeren uit Heerenveen probeert met natte washandjes de voeten weer schoon te krijgen.

De zomer is voor Jacoba Gjaltema een drukke tijd. Zij prepareert voeten voor lange wandeltochten, of voor paraderen in open schoenen. Zo ziet ze veel leed. Kloven, ingegroeide teennagels, maar het allerergste: schimmelnagels met een dikke laag nagellak. Deze zondag doet ze geen behandelingen, maar heeft ze haar tafeltje wel vol liggen met folders, nagelborstels, puimsteen, monstertjes van voetencrèmes en een prijslijst van haar praktijk. Eigenlijk een beetje voor niks. Bezoekers zeggen nergens last van te hebben. "Alleen wat eelt, maar dat is een kwestie van schaven", zegt Janetta Seyedi uit Groningen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden