Naar de oorzaak van de vliegramp is het gissen

Was het een aanslag, een doorgedraaide piloot of crashte het toestel van EgyptAir door een technisch mankement? Met alle scenario's wordt nog rekening gehouden. Inmiddels zijn veel wrakstukken gevonden van het vliegtuig dat woensdagnacht neerstortte.

Menselijke lichaamsdelen zijn er gevonden, dobberend in de Middellandse Zee. Wrakstukken van het vliegtuig, waaronder stoelen. En verder persoonlijke bezittingen van de passagiers ¿ vooral koffers.

Dat het sinds woensdagnacht vermiste toestel van EgyptAir is neergestort, lijdt geen twijfel meer na de macabere vondsten die Griekenland en Egypte gisteren bekendmaakten. Maar over de oorzaak van de ramp valt ook twee dagen na dato nog niets met zekerheid te zeggen.

Alle 66 personen aan boord zijn vermoedelijk omgekomen. De Egyptische president Al-Sisi bood de nabestaanden gisteren zijn condoleances aan.

De Egyptische marine, die de meeste vondsten deed, zocht ook gisteravond nog naarstig verder naar het wrak, in een gebied op 290 kilometer ten noorden van de stad Alexandrië. De locatie bevindt zich net ten zuiden van de plek waar 's nachts het laatste radarsignaal van het vliegtuig werd uitgezonden.

Van de romp van het toestel ontbreekt vooralsnog elk spoor. Ook de zwarte dozen zijn nog niet gelokaliseerd. Wel werd gistermiddag een 2 kilometer lange sliert olie waargenomen op de golven. Maar of die afkomstig was van het vliegtuig, moest nog worden opgehelderd.

Volgens de Egyptische premier Sherif Ismail is het te vroeg om welke oorzaak dan ook uit te sluiten. Wel noemde hij een terroristische aanslag waarschijnlijker dan technisch falen. De verdenking van de premier gaat uit naar dezelfde islamistische groepering die zeven maanden geleden een Russisch toestel boven Egypte opblies. Maar tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerstorten van vlucht MS804, een Airbus A320 die op weg was van luchthaven Roissy-Charles de Gaulle in Parijs naar Cairo.

Jihadisten strijden tegen de Egyptische regering sinds legerleider Sisi in 2013 de toenmalige gekozen islamistische leider aan de kant schoof. In oktober claimde Islamitische Staat het neerhalen van het Russische passagiersvliegtuig, dat kort daarvoor was opgestegen vanuit een toeristisch resort. De aanslag vormde een zware klap voor de toeristensector, die voor Egypte een van de belangrijkste bronnen is voor inkomsten uit het buitenland.

Als er nu opnieuw een aanslag heeft plaatsgehad, zou dat het broze herstel van de sector weer tenietdoen, is de vrees.

Satellietbeelden van de vlucht wijzen niet op een explosie aan boord, lieten diverse Amerikaanse organisaties gisteren weten. Ze hielden de mogelijkheid van een mechanisch defect nadrukkelijk open, te meer omdat het vliegtuig een aantal bijzonder rare bochten maakte terwijl het omlaag dook. Ook een doorgedraaide pilootkan het ongeluk veroorzaakt hebben, en wellicht ging er een strijd in de cockpit aan vooraf. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de piloot instabiel was. Integendeel, de gezagvoerder had vijftien jaar ervaring en kwam uit een echte vliegeniersfamilie. Hij stond erom bekend dat hij vaak ruzies van collega's oploste. Op zijn facebookpagina betuigde hij bovendien steun aan Sisi en bekritiseerde hij de moslimbroeders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden