Naar de Middeleeuwen op vakantie

Jeroen Vinkesteijn (l) en Max (r) aan het werk terwijl dochter Zara vanuit hun vakantiehuisje toekijkt. (Trouw) Beeld ANP
Jeroen Vinkesteijn (l) en Max (r) aan het werk terwijl dochter Zara vanuit hun vakantiehuisje toekijkt. (Trouw)Beeld ANP

Overnachten als in de Middeleeuwen, maar wel op een lekker bed. Dat kan sinds deze week in het themapark Archeon bij Alphen aan de Rijn. En gelukkig blijft ook de cola binnen handbereik.

„Mijn vriendinnen denken dat ik in Zeeland zit”, bekent de twaalfjarige Bo uit Breda. Maar samen met haar vader, zusje en een vriendje en vriendinnetje is ze in het Archeon bij Alphen aan den Rijn. Niet voor een dagje, zoals de meeste bezoekers van het historische themapark, maar voor een vakantie van een kleine week. Het leek haar beter de middeleeuwse bestemming geheim te houden, want een beetje raar vindt ze het wel.

Sinds maandag kunnen vakantievierders in het Archeon overnachten in authentiek middeleeuwse huizen of tenten. En overdag doen ze mee met de ’bewoners’: de Archeonmedewerkers die manden vlechten, leer bewerken, maaien met de zeis of borduren. Kinderen kunnen ook boogschieten en kanovaren. „Het is helemaal niet vervelend geweest in de Middeleeuwen”, stelt directeur Jack Veldman.

„Het is leuk, maar wel erg wennen”, vertelt Bo in de bakkerij. Met een ruig maar bot mes schilt ze appels. Het middeleeuwse gewaad dat ze aanheeft vindt ze raar. En ja, het kriebelt ook. Bo mist haar mobieltje en een computer, om op Hyves of msn met haar vrienden te kunnen chatten.

„Maar het is ook wel interessant”, moet ze toegeven. „We gaan nu een taart bakken, alleen dan zonder mixer. Je moet alles met de hand doen. En de eieren pak je niet uit een doosje, maar die moet je zoeken bij de kippen.”

De gasten, die wel moderne bedden en douches tot hun beschikking hebben, worden door Archeon-bewoners begeleid. Hun middeleeuwse gewoonten wekken soms wat bevreemding. „Dan gaan ze ineens een gebedje zingen”, giechelt Bo.

Vriendje Max (10) had op school al wel over de Middeleeuwen gehoord, „maar hier maak je het zelf mee, in plaats van erover te lezen”, zegt hij. Met de schoenmaker heeft hij net een buideltje van leer gemaakt, dat nu met een mesje erin aan zijn gordel bungelt. Of hij goed geslapen heeft? Jazeker, op de bedden is niks aan te merken.

„Wat dat betreft is het net een gewoon vakantiepark”, vindt Bo’s vader Jeroen Vinkesteijn. Het leek hem leuk met zijn dochters eens wat anders te ondernemen dan „de zoveelste kampeervakantie met animatieteam in de Ardèche”. Maar, voegt hij eraan toe, de kinderen mogen best een glaasje cola drinken, en hoeven zich niet alleen met middeleeuwse mede (honingwijn) te behelpen.

De lunch van kruiden en linzen, die niet zo goed viel bij de puberende dames, mag in het restaurant worden ingehaald. Daar kunnen ze gewoon een pannenkoek bestellen. Moeder Vinkesteijn is niet mee. „Geen sauna en flatscreen hier hè”, grapt haar echtgenoot. Voor directeur Veldman vormen de boekingen van de minivakanties een welkome aanvulling op de verdiensten van het themapark. Het bezoek van dagjesmensen is erg afhankelijk van het weer. Voor mensen die een minivakantie boeken speelt het weer minder een rol. Zij hebben er immers hun eigen onderkomen. „Vorig jaar hadden we het met al die regen erg rustig.”

Dochter Bo gaat met een ¿bewoner¿ van het Archeon (r) een appeltaart bakken. (FOTO'S VALERIE KUYPERS, ANP) Beeld ANP
Dochter Bo gaat met een ¿bewoner¿ van het Archeon (r) een appeltaart bakken. (FOTO'S VALERIE KUYPERS, ANP)Beeld ANP
(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden