NAAR DE KERK

Dordrecht, Remonstrantse kerk, zondag 17 april, 10.30 u. Voorganger: mw. ds. M. F. de Vries. Gezongen: gez. 223: 1, 2, 4, 7, gez. 225: 1, 2, 3, gez. 86: 1, 4, 5, gez. 437. Lezing: psalm 91: 1-6, 8, 14-16, Johannes 20: 10-29, vertaling Maria van der Zeyde, (tekst vs. 22).

JAN DIRK SNEL

Nadat ze geweigerd hadden af te zien van verdere ambtsbediening, werden ze verbannen naar Waalwijk. Van daar voegden ze zich bij Johannes Wtenbogaert in Antwerpen, waar ze in de herfst van 1619 de remonstrantse broederschap stichtten. Bijna 375 jaar geleden is dat inmiddels en komende zaterdag wordt het groot gevierd met een festival in Wageningen. Het kerkeraadslid dat de mededelingen vooraf verzorgt, denkt dat alle veertig aanwezigen zich al wel hebben opgegeven voor de bus die zaterdag om acht uur - “u kunt in de bus verder slapen” - vanaf de kerk zal vertrekken.

Ds. E. L. van Dunne-de Bijll Nachenius, sinds een half jaar in deeltijd verbonden aan de Dordtse gemeente, haar eerste, zit vanmorgen gewoon in de kerk. Haar eveneens jonge Rotterdamse collega M. F. de Vries heeft het deze morgen over de drie verschijningen van Jezus (Joh. 20): aan Maria Magdalena, aan de discipelen en aan Thomas. De predikante wil opzettelijk de drie verhalen samen behandelen; ze vormen een geheel, het verhaal van 'klein Pinksteren'. Terwijl het pinksterverhaal in Handelingen een wereldwijde gebeurtenis is, gaat het hier om een klein groepje mensen, in een gesloten huis en om een klein gebaar: als een pluisje blaast Jezus hen de Heilige Geest toe.

De diepe vreugde van Pasen, dat de doodsheid en de dood niet het laatse woord hebben, maar dat Gods liefde en trouw ons over de dood heen blijven bereiken, die vindt hier een vertaling in het leven van alledag. De Heilige Geest, zegt de predikante, is “het symbool van de inspiratiebron van waaruit je leeft, van de gloeiende kern in je, die je leven kleur en richting geeft”. De verschijningen aan Maria Magdalena en Thomas vormen volgens de metafoor van de vlinder de beide vleugels. En terwijl Jezus tegen Maria uitdrukkelijk vraagt hem niet aan te raken, roept hij Thomas daar juist wel toe op. Maria, meent ds. De Vries, moet leren zich niet vast te pinnen op het beeld dat ze van Jezus had, maar open te staan voor die andere manier waarop hij steeds bij haar is. Voor Thomas verschijnt Jezus - de predikante haalt Willem Barnard aan - met een kapot en getekend lichaam. Het is dezelfde Jezus die aan het kruis heeft gehangen. Het verleden wordt niet opgeheven. Perioden van pijn en verdriet worden niet weggemoffeld, maar je kunt er doorheen komen en een nieuw perspectief vinden.

De predikante, zwarte toga en witte bef, is bepaald niet afhankelijk van het papier. Ze spreekt levendig, snel en helder, terwijl haar ogen over de aanwezigen gaan. Tegen het slot vertelt ze uitgebreid het verhaal uit Het wereldje van Beer Ligthart, een kinderboek van Jaap ter Haar, over een jongen die blind wordt, maar na aanvankelijke verbittering, gevoed door mensen in zijn omgeving een bron in zichzelf vindt en een nieuw perspectief op zijn leven krijgt. De predikante relativeert haar eigen positie op de kansel. Van daaraf klinkt het misschien wel erg makkelijk, zegt ze, perioden van donkerheid en opgeslotenheid kunnen erg lang duren. Maar het drieluik uit Johannes 20 kan ons vertrouwen geven, dat er altijd weer mensen op ons pad komen, die ons helpen de geestelijke bron in onszelf te vinden.

Het heeft lang geduurd voor remonstranten terugkeerden in Dordrecht. Eind vorige eeuw pas werd deze gemeente opgericht. Het kerkinterieur heeft Jugendstilelementen: tussen het hout van banken en gewelf baksteen en gepleisterde wanden met decoratieve banden en bijbelteksten, kandelaar en lampen van gietijzer.

De Kloveniersdoelen, waar de synode van Dordrecht vergaderde, werd in 1857 afgebroken. Een maquette staat in de Grote Kerk. Van sommige panden staren je bordjes van makelaar Boogerman aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden