Reportage

Naar de gezondheidsbeurs ga je ook een beetje voor de gezelligheid

Een massage voor vermoeide voeten, te proberen op de gezondheidsbeursBeeld Werry Crone

Naar verwachting 45.000 consumenten bezoeken de komende dagen de gezondheidsbeurs in Utrecht. Wordt iemand daar gezonder van?

Welke Schüsslerzout hoort bij mij? Het is een vraag waar niet iedereen dagelijks over nadenkt. Op de gezondheidsbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs prijkt de vraag op een bord boven de stroom bezoekers uit. Naast het zout is er nog veel meer te zien en te halen aan esoterie. Tot en met 4 februari zijn er 329 exposanten op de consumentenbeurs. Pepijn van Erp hoort daar ook bij. Hij staat in het hol van de leeuw.

Niet omdat hij man is op een beurs die vooral wordt bezocht door vrouwen. Van Erp is van de stichting tegen kwakzalverij, Skepsis, en staat dus tussen de helende kristallen en energieopwekkende sierraden waar hij zo’n uitslag van krijgt. “Daarom is het goed dat we hier zijn, als tegenwicht.”

Nu is er niet alleen pseudo­wetenschap te vinden op het jaarlijkse evenement. Ook serieuze zaken komen aan bod. Zoals voorlichting over prostaatkanker, alvleesklierkanker en andere ziekten. Serieus zijn ook de virtualrealitybrillen in de kraam van ProVeg, een organisatie die opkomt voor dierenwelzijn. Met de bril op stappen bezoekers een andere realiteit binnen. Geen fictieve, maar een die in de stallen van veehouders echt bestaat. “Als mensen de bril opzetten, is het net alsof ze door de stal lopen”, zegt Michelle Huang van ProVeg. “Sommige mensen reageren na afloop best emotioneel, anderen zoeken excuses om toch vlees te blijven eten.”

ProVeg staat naast het kooktheater waar een kok het mes in stukken kippenvlees zet. De kwakzalversbestrijders van Skepsis staan in een minder confronterende omgeving, tegenover de Parkinson Vereniging. “Verderop heb je een deel met alternatieve therapieën”, zegt Van Erp. “Daar blijven we een beetje van weg. Wij zoeken hier niet de confrontatie.”

Straling

Nu staat om het hoekje, op slechts twintig meter, een kraam waar het ‘eerlijke verhaal over straling’ door wifi en gsm’s wordt verteld. “Zonder enige wetenschappelijke onderbouwing”, zegt Van Erp. Toch even kijken wat de mensen van het eerlijke verhaal daarvan vinden. Voor hun kraam staat een bord met de toptien van klachten die worden veroorzaakt door straling. Nummer een: vage klachten, gevolgd door vermoeidheid en slecht slapen.

Jos Timmer van Eerlijk over straling vindt het ‘jammer’ dat zijn medekraamhouders van Skepsis zo’n verkokerde visie hebben op de wetenschap. “Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat straling wel degelijk leidt tot gezondheidsklachten. Vraag het maar aan een moeder van een kind die veel met straling in aanraking komt. Zij weet hoe het werkt.” Timmer heeft al twintig mensen gesproken van wie velen zeiden dat zij de overheid niet vertrouwen met de straling. “Vooral vrouwen”, zegt Timmer. “Die staan daar meer voor open dan mannen.”

Vrouwen genoeg op de beurs, vooral in de leeftijdscategorie tussen de vijftig en zeventig jaar. De 30-jarige Wendy Calvino uit Rotterdam is een van de jongere bezoeksters. Zij komt voor de presentaties van foodbloggers, gezondheidsdeskundigen en bewegingsexperts. “Ik ben zelf personal trainer”, zegt Calvino. Ze richt zich daarbij op vrouwen. Ja, dat is anders dan bij mannen, zegt ze. “Bij vrouwen komt bij het fysieke ook al snel het gevoel kijken”. 

Gevoel valt op de beurs onder ‘mind’, een van de thema’s naast gezondheid, voeding, lichaam en beauty. Geen onderwerpen die mannen aantrekken, denken Leny Heekelaar en Julia Laagveld. Ze zijn samen vanuit Velp naar Utrecht gekomen. Heekelaar heeft een partner, “maar ik ga liever met haar”, zegt ze. Ze komen voor de nieuwtjes. “Wij zijn van het lekkere gevoel”, zegt Laagveld. “Van de massageapparaten bijvoorbeeld. En natuurlijk is gezelligheid erg belangrijk.”

Recordaantal exposanten op beurs

De Nationale Gezondheidsbeurs is naar eigen zeggen de Europa’s grootste consumentenbeurs op het gebied van gezondheid en levensstijl. Dit jaar staat er een recordaantal van 329 exposanten in de Utrechtse Jaarbeurshal. Daarnaast zijn er dagelijks 131 presentaties en workshops over gezond leven. Driekwart van de bezoekers is vrouw. Daarom is er een Vrouwen Paviljoen opgezet waar deskundigen onder meer antwoord geven op vragen over de overgang, seksualiteit en incontinentie. In de Allergiebeurs wordt getest op allergieën en krijgen bezoekers te horen wat ze met welke allergie wel en niet kunnen eten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden