CultuurBuitenkunst

Naar buiten allemaal! Dit is de buiten-agenda van deze zomer

La Traviata bij Opera Spanga Beeld
La Traviata bij Opera SpangaBeeld

Nu het seizoen in de schouwburgen en concertzalen voorbij is, gaan we massaal naar buiten voor muziek of theater. Waar kunnen we dit jaar in de buitenlucht naartoe?

Theater

1. Op het strand van Noordwijk staat het Bamboe Theater Noordwijk. Ilke Paddenburg (vanaf augustus als actrice verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam) schreef en regisseerde ‘Alles is al bedacht’, een muziektheatervoorstelling over een vreemde ontmoeting en een botsing tussen een kunstenaar en een cultuurwethouder. 17 t/m 27 juli (www.kunstklank.nl).

2. Op het Buinerveld in het Drentse Buinen speelt theaterspektakel ‘Mammoet’. Na het succes van Het pauperparadijs buigt schrijver en regisseur Tom de Ket zich over de Drentse oertijd. In ‘Mammoet’ vindt een ‘heilige mammoetjacht’ plaats onder leiding van goeroe Urdward (Paul R. Kooij) en zijn vrouw Freya (Gusta Geleynse). Drentse historische elementen als het meisje van Yde (een veenlijk), de hunebedden, het hert van de Oostvaart en het Naoberschap spelen er een rol in. De Ket bedacht zelfs een oertaal voor deze productie, waarin muziek van Radek Fedyk klinkt. Veertig vrijwilligers spelen naast zes professionele acteurs. 16 juli t/m 1 september (www.mammoetindrenthe.nl).

3. In Nationaal park Drentsche Aa bij het dorpje Schipborg speelt zich Festivalderaa af. De schapen van herders Reinier en Coos graasden speciaal voor dit evenement een festivalterrein kaal. Daarop zijn meerdere podia en theaterweides te vinden. De andere locaties bevinden zich ergens in het nationale park, sommige kilometers verderop. Op tijd vertrekken dus! Er is muziek (van Een kersentuin door Kameroperahuis tot de disko van Love The System), theater (van Yentl & De Boer tot George & Eran en De Noorderlingen) en een kunstroute. 5 t/m 7 juli (www.festivalderaa.nl).

4. In het Drentse plaatsje Diever spelen amateurs al sinds 1946 jaarlijks een werk van Shakespeare in de open lucht. Dit jaar is het Maat voor Maat (Measure for Measure), een van Shakespeare’s laatste stukken. Jack Nieborg is de regisseur.

5. Bij Fort Uitermeer bij Weesp kunnen bezoekers van de voorstelling ‘Mythe’ zich wanen in de klassieke Oudheid. De berg Olympus, de onderaardse rivier de Styx, de bossen van Midas, het afgelegen eiland Aeaea: het zijn enkele van de locaties waar de vijf door Melissa Knollenburg geschreven mythes ‘Circe”, ‘Eros’, ‘Midas’, ‘Orpheus’ en ‘Paris’ zich zullen afspelen. 10 t/m 14 juli (www.jorihermsenproducties.nl).

Wonderfeel (2018) Beeld Juri Hiensch
Wonderfeel (2018)Beeld Juri Hiensch

Muziek

1. Landgoed Schaep en Burgh bij ’s Graveland is het decor voor festival Wonderfeel voor klassieke muziek. Met het stuifzand tussen de tenen kan worden geluisterd naar talloze, veelal Nederlandse, musici van hardcore klassiek tot improvisatie. De luisteraars zitten rond de zeven podia op houten banken of gewoon op de grond. Van 19 t/m 21 juli.

2. Een half open open tent in een weiland in het Friese Spanga is jaarlijks de plek voor opera Spanga, het tegendraadse kleine zusje van de overdekte operahuizen. Corina van Eijk regisseert hier sinds 1989 bekende operaklassiekers, die ze op zeer uitgesproken wijze vertaalt naar het nu. In het Verona van Weststellingwerf, zoals het dorpje Spanga in de gemeente Weststellingwerf soms wordt gedoopt, zijn dit jaar Pagliacci van Leoncavallo en Il Tabarro van Puccini te zien. Het onderwerp: vrouwelijke ontrouw. Van 25 juli t/m 10 augustus (www.operaspanga.nl).

3. Op het Landgoed Elswout in Overveen gaat deze zomer voor de derde keer het festival Klaterklanken van start. Blokfluitist Erik Bosgraaf stelde het programma samen. Tijdens het festival worden de bezoekers uit wandelen gestuurd langs verschillende muzikale stops. Tijdens het Dauwtrapconcert om 8.00 ’s ochtends zal Bosgraaf improviserend muziek maken met de vogels op het landgoed. 20 en 21 juli (www.klaterklanken.nl).

4. In de achtertuin van Museum Van Loon in Amsterdam wordt jaarlijks tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival een kleine opera uitgevoerd. ‘The Old Maid and the Thief’, een opera in één acte van de Italiaans-Amerikaanse componist Gian Carlo Menotti (1911-2007) is dit jaar aan de beurt.

Het Grachtenfestival heeft meerdere buitenlocaties, zoals het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan, het Erasmuspark, het Beatrixpark, De Dappermarkt. Jonge talenten spelen tijdens de huis-, tuin- en dakterrasconcerten. Op 17 augustus is het befaamde Prinsengrachtconcert, dit jaar met de Finse violist Pekka Kuusisto en ensemble Camerata RCO. Van 8 t/m 18 augustus (www.grachtenfestival.nl)

Skepta staat dit jaar weer op Woo Hah! Beeld EPA
Skepta staat dit jaar weer op Woo Hah!Beeld EPA

Pop

1. In safaripark Beekse Bergen staat deze zomer voor de tweede maal festival Woo Hah! geprogrammeerd. Vorig jaar kwamen er 30.000 mensen naar deze locatie in Hilvarenbeek. De bezoekers komen er voor hiphop, de populairste muziekstroming van dit moment. Met toppers als Stormzy en Travis Scott, Brockhampton en Skepta. 12 t/m 14 juli (www.woohahfestival.com).

2. In recreatiegebied Netl de wildste tuin in Kraggenburg (Noordoostpolder) kun je naar Wildeburg. Een strand, een bamboebos, heuvels en duinpannen: overal kun je een podium ontdekken waar bands of dj’s muziek maken. Het feest gaat er 24 uur per dag door. Maar Wildeburg is al helemaal uitverkocht. Zoek alleen kaartjes via TicketSwap, waarschuwt de organisatie. 12 t/m 14 juli (www.wildeburg.nl).

3. Aan het einde van Nederland ligt het Groningse plaatsje Hongerige Wolf, dat eens per jaar wordt omgetoverd tot Festival Hongerige Wolf. Er is muziek, theater, beeldende kunst en literatuur. Ook is er van alles voor kinderen. Gasten kunnen slapen op de camping of bij de inwoners. 12 t/m 14 juli (www.festivalhongerigewolf.nl).

Lees ook:

Buitenlucht inspireert klassieke muzikanten tijdens Wonderfeel

Op een festival luister je anders naar klassieke muziek. Weg is de beleefdheid tegenover musici en medebezoekers. Maar ontspannen is het wel, zo bleek dit weekend op Wonderfeel.

Hoe klinken de Amsterdamse bruggen en wat voor muziek past er het best bij?

De stad herbergt tal van locaties die zich lenen voor meer dan alleen hun primaire functie. Harpiste en theatermaker Iris van der Ende gaat schatgraven onder de Amsterdamse bruggen.

De Drie Musketiers trekken naakt ten strijde tegen plat amusement

Het 19de-eeuwse verhaal van ‘De Drie Musketiers’ zit vol goedkope spanning. Theatergroep De Warme Winkel gaat daar grondig mee aan de haal in het Amsterdamse Bostheater. Het resultaat: vunzigheid met diepgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden