Naar Amerika met dit geboren showtalent!

En ja hoor, daar was 'ie weer: de dildo. Bij elk tv-debatje over ingedutte liefdes wordt de bromstaaf vroeg of laat (meestal vroeg) als wondermiddel uit de hoge hoed getoverd (en massages natuurlijk, ook zo'n hulpmiddel dat iedereen gewoon zelf kan bedenken en waar geen 'tv-deskundigheid' voor nodig is). Dit keer kwam het dildo-advies van Helene Baayen, die een website exploiteert voor buitenechtelijke relaties.

Ze gaf haar raad niet aan zomaar iemand, maar aan SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Die vond zo'n dildo maar niets (verrassing!). Hij zag meer in 'echte aandacht en belangstelling voor elkaar', vertelde hij in 'Pauw'. De christen-politicus wil een campagne lanceren vóór huwelijkse trouw. Gek genoeg bleef het vrij rustig aan tafel, terwijl daar toch het smeulende kruitvat Ingeborg Beugel zat, beminster van twee mannen. Misschien kwam de kalmte door Jeroen Pauw, die zorgde voor de hem vertrouwde lacherige sfeer zodra het over seks gaat. "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan", zei hij over polygamie.

Ook Martine Sandifort praat op luchtige toon over seks. In haar eerste 'Dokter Corrie show' (NTR) ging het over zoenen. Gebruik je tong niet stekend als een zwaard, niet draaiend als een wasmachine of kwijlend als een hond, was haar advies aan schoolkinderen. Alexander Pechtold mocht vertellen over zijn eerste puberzoen. Dat was op een brugklasfeest, waar een 'mooi opgemaakt' meisje Alexander de dansvloer op trok en met hem begon te zoenen. "Ik schrok me wild, maar het was ook spannend en lekker", vatte het D66-boegbeeld de 'mondelinge interpellatie' bondig samen.

Spannend en lekker was ook zijn optreden in 'Zondag met Lubach' (VPRO). Pechtold werd gevraagd een stemadvies te geven op rijm: "Het is toch niet zo lastig, stem op DeeZasenzastig." Toen hij vervolgens via de macarena mocht verbeelden hoe hij over het kabinet Rutte dacht, ontstond in mijn huiskamer een ware jubelstemming: hierbij valt zelfs die vlotte Max-polonaise uit 2011 van Job Cohen in het niet! Naar Amerika met dit geboren showtalent!

En toen hadden we het 'EenVandaag'-debat met Geert Wilders nog niet eens gezien. Alwaar Pechtold zijn opponent met een wolf vergeleek en Wilders de D66-voorman met een terror-oehoe. Beeldend!

Maar niet zo beeldend als de 'Close up'-documentaire over Marte Röling. Vier jaar lang volgde het Avro-programma de kunstenares in haar atelier in Groningen. Een tijdsinvestering die zich terugbetaalde in een prachtig portret van een beeldhouwende Röling, waarbij bijna tussen neus en lippen door de ménage à quatre uit de doeken werd gedaan die Rölings overleden man Henk Jurriaans onderhield. De vier kunstenaressen - naast Röling de gezusters Alissa en Adrienne Morriën en Wanda Werner - wonen en werken eendrachtig samen in Uithuizen.

Geen spoortje van onderlinge jaloezie of nijd. Ze houden nog steeds veel van Jurriaans. En onderling zijn ze 'onontbeerlijk' en hebben ze het gewoon 'gezellig', zoals Adrienne het uitdrukte. 's Avonds allemaal aan één kant van de eettafel om gezamenlijk 'De wereld draait door' te kijken, dat soort werk. Dat heeft toch ook allemaal met wederzijdse trouw te maken, bedenk ik me ineens met 'Pauw' nog in het achterhoofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden