Weblog

Naar adem happen

Waar zijn mijn amendementen? Mijn bureau is zo’n puinhoop. Ik kan niets meer vinden. Mijn afspraken rijgen zich aaneen. Geen moment om orde op zaken te stellen. 303 ongelezen e-mails.

Nicolien van Vroonhoven-Kok en Tweede Kamerlid CDA

Wanneer kan ik adem happen? Ik troost me met de gedachte dat mijn debat-schema na volgende week iets overzichtelijker wordt.

Vanmorgen de dag begonnen met een 3 MBO schoolklas. Meestal lukt het me wel om de leerlingen los te krijgen, ben best benaderbaar. Maar vandaag stuitte ik op een muur. Ze hadden geen vragen, zaten alleen maar te giebelen. Gewoon niet geïnteresseerd. Volgende keer maar weer iets dieper door de knieën‿

Diep door de knieën moest ik ook voor de fotografe. Wat een gênante vertoning. Ter illustratie bij een groot artikel dat ik heb geschreven over het cultuurbeleid, kwam deze aardige dame een reportage maken bij mijn favoriete kunstwerk in het Tweede Kamergebouw. Ik ben als was in haar handen. Buig me gedwee in allerlei standen, en hang op een gegeven moment zelfs bevallig over de hond van Tom Claassen. Dan zie ik vanuit mijn ooghoek de Minister van Justitie voorbij lopen. Hij schiet in de lach en legt het tafereel vast met z’n i-phone. Oeff. Kon ik maar in die hond kruipen.

Net een aantal kunstgoeroe’s op bezoek. Aanstaande maandag voer ik het woord bij de begrotingsbehandeling Cultuur met de Minister Plasterk. Dit soort lobbygesprekken horen daarbij. Rudi Fuchs pleit voor € 400.000 om buitenlandse musea in staat te stellen Nederlandse kunstwerken aan te kopen. Ik deel zijn opvatting dat de aankoop van een kunstwerk langer zijn sporen nalaat dan een vluchtige tentoonstelling. Ben ook bereid om te bezien of we hier wat kunnen doen. Ik denk aan een samenwerking met de Mondriaanstichting. Even over nadenken. Eén illusie moet ik echter wegnemen. Extra geld is er niet.

Ik hoop dat ik vandaag een beetje op tijd naar huis kan. Ik moet morgenochtend nog drie stukken aanleveren voor de weekendpost. Als het met lukt dat vanavond te schrijven, geeft dat morgen weer ruimte.‿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden