Naan (het klinkt raar, een halve pot yoghurt door het brood, maar het werkt)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Patak's Naanbrood koriander/ knoflook

Tarwemeel, water, yoghurt, raapzaadolie, knoflookpuree (bevat antioxidant E330) (1,5%), suiker, zout (1,0%), gist, broodverbeteraar (E516, tarwemeel, sojameel, emulgator (E472e), antioxidant atmosfeer (E300), kalonjizaad, rijsmiddel (E450, E500), conserveermiddel (E282), gedroogd korianderblad.

Er zijn dingen die zelfs ik niet zelf maak. Sambal, atjar, kroepoek, papadums. Prima allemaal te koop bij de toko of supermarkt. Je kunt het ook overdrijven, zeg ik dan maar. Bovendien heb ook ik af en toe recht op een vrije dag, nietwaar? Ook in het rijtje: Indiaas naanbrood. Tot ik op zekere dag eens keek wat er eigenlijk in zo'n voorverpakt brood zit aan ingrediënten en dacht: dat kan ik ook. Nu moet u weten dat brood niet mijn fort is. Daar valt goed mee te leven, ik heb genoeg andere kwaliteiten, maar voor simpel huphupbrood maak ik graag een uitzondering. En als ik het kan, dan kunt u het helemaal. Vooral omdat ik al het voorwerk al heb verricht. Zo heb ik allerlei recepten uitgeprobeerd: met gist, met bakpoeder, met verschillende verhoudingen van melk, water, yoghurt en olie. Kort bakken op hoge temperatuur, lang bakken op lage temperatuur. U ziet: ik neem mijn vak serieus. Uiteindelijk distilleerde ik uit deze receptenbrij mijn eigen simpele methode met de minste handelingen en minste ingrediënten. Waarom immers moeilijk doen als het makkelijk kan? Het lijkt raar, een halve pot yoghurt in het brood, maar het werkt als een trein. Die mooie pikzwarte nigellazaadjes ('kalonji' in het Indiaas) koopt u bij de toko of Turk, waar ze trouwens 'cörek otu' heten. En anders laat u ze weg. Verse koriander erdoor lijkt eveneens gek, maar ook dat werkt, zelfs wanneer uitgetest op fervente korianderhaters. Echt, al kokend en bakkend ontdek je wonderbaarlijke dingen, vandaar dat een mens er nooit op uitgekeken raakt.

Zelf maken?

Nodig voor 4 kleintjes:

250 g bloem

200 g (Turkse) yoghurt

1 zakje gedroogde instantgist (7 g)

¿ theel zout

2 knoflooktenen

2 eetl fijngehakte verse koriander

1-2 theel nigellazaadjes

1 eetl plantaardige olie

2-3 eetl gesmolten boter

Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout aan de ene en de gist aan de andere kant. Pers de knoflook erboven uit. Voeg fijngehakte koriander, nigellazaadjes, olie en yoghurt toe. Roer met een vork door elkaar tot het min of meer samenhangt, kneed dan verder met de hand op een licht bebloemd aanrecht tot het mooi soepel, elastisch deeg is. Reken op 10 minuten. Gewoon doen, heel rustgevend! Doe terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek 1 uur rijzen en in omvang verdubbelen. Verwarm intussen de oven voor op 225 °C met de bakplaat in het midden. Snij het deeg in vieren, rol uit tot dunne, langgerekte driehoeken. Leg op een vel bakpapier. Kwast in met gesmolten boter en bestrooi eventueel nog met wat extra nigellazaadjes. Leg het deeg met bakpapier en al op de hete bakplaat en bak de broodjes ± 5-8 minuten tot goudgekleurd zijn en licht gerezen. Warm het lekkerst, maar dat spreekt vanzelf. Of later weer even opwarmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden