Na zijn winst op de 5000 meter heeft Bob de Vries even iets minder tijd voor zijn vijftig koeien

Bob de Vries juicht na het winnen van de rit tegen Jan Blokhuijsen (L) op de 5000 meter tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf.  Beeld ANP
Bob de Vries juicht na het winnen van de rit tegen Jan Blokhuijsen (L) op de 5000 meter tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf.Beeld ANP

Het leven van Bob de Vries bestond jarenlang vooral uit het verzorgen van zijn ruim vijftig koeien en het schaatsen van marathons. Maar dit jaar doet de veehouder het helemaal anders.

Op de boerderij doet hij een stuk minder, en op het ijs schaatst hij vrijwel alleen maar langebaan. Het resulteerde vandaag in een olympische kwalificatie, na een sensationele vijf kilometer waarin hij Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en een tegenvallende Jorrit Bergsma met 6.15,06 voorbleef.

De Vries wordt daarmee op zijn 33e nog een olympische debutant. Hij was de grote verrassing op de eerste dag van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Heerenveen. Dat had hij zelf ook niet gedacht.

Zelf gaf hij zichzelf vandaag een goede kans op een derde plek. Dat kwam door zijn andere focus, vertelde hij. Meer langebaan, minder naar zijn vertrouwde liefde. De Vries reed dit jaar maar drie marathons, van de negen mogelijkheden. ‘Vroeger’ zou hij die alle negen hebben gereden, maar dit jaar koos hij bewust voor de wereldbekers op de ‘specialere’ langebaan. Zaterdag nog liet hij de marathon van Breda schieten. Hij had zijn ‘langebaanslag’ goed te pakken. “Dat is iets ongrijpbaars, dus die wilde ik vasthouden.”

Wisselvallig

De Vries is al jaren een zekerheid in de Nederlandse subtop. Maar vaak is hij wisselvallig. Goede tijden wisselt hij af met soms zeer slechte races. Daar was ook dit seizoen een blauwdruk van. Op de NK Afstanden in oktober werd hij vierde. De wereldbeker in Heerenveen leverde een twaalfde plek op, in Calgary won hij de B-divisie en in Salt Lake City, waar Ted-Jan Bloemen het wereldrecord reed, werd hij achtste.

In 2011 werd hij nog Nederlands kampioen op de vijf kilometer. Daarna was het toch minder. In zijn eigen woorden: “Ik bleef te lang op de 6.20 hangen op de vijf kilometer, terwijl de rest harder ging.” Tot vandaag. Hij versloeg zelfs de ongenaakbaar geachte Sven Kramer. Goed voor het zelfvertrouwen. De Vries: “Maar hier win je nog geen prijzen.”

Kramer zelf reageerde mat. Ja, hij had zich geplaatst, maar nee, daar was hij niet blij mee. Want hij kwam om te winnen, en dat deed hij niet. “Ik heb denk ik het best geslapen van iedereen. Om me heen is het paniek, maar voor mij is plaatsing toch meer een formaliteit. Dat is misschien wel het probleem.”

Zuid-Korea

Toch was de nederlaag uitzonderlijk. Zijn laatste verlies in een wedstrijd op de vijf kilometer was bij de Nederlandse kampioenschappen in 2015, in Enschede. Destijds was Jorrit Bergsma sneller. In het bredere plaatje: Kramer reed 104 keer een vijf kilometer, en verloor er slechts 22.

De derde man op het podium, Jan Blokhuijsen, verzekerde zich net aan van een potentiële startplek op de Spelen. Dat is ook voor de ploegenachtervolging van belang. Blokhuijsen staat daar met potlood al ingetekend. Dat hij zich nu op eigen kracht naar een podium reed, maakt zijn plek in de achtervolging een stuk zekerder. “Ik verwacht wel dat ik me nu heb geplaatst”, zei hij met schorre keel, een gevolg van een ziekte die hij zaterdag had opgelopen.

De Vries moet nu een planning maken naar Zuid-Korea. Iets waar hij nog geen rekening mee had gehouden. Het succes vandaag betekent in ieder geval dat hij er voor het eerst in veertien jaar niet bij is op de Weissensee, waar eind januari de beruchte 200 kilometer wordt gereden. En er was nog iets. Wat doet hij met zijn vijftig koeien op de boerderij? Daar zet hij nu toch even een werknemer voor in. Kan hij zelf nog om 06.00 uur op bed liggen, als de koeien voor een eerste keer worden gemolken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden