Na ziekenhuizen stappen ook verpleeghuizen uit zorg-cao

UTRECHT - De verpleeghuizen willen een eigen cao. Na de ziekenhuizen is de Vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVZ) de tweede club die uit de cao-ziekenhuizen stapt. De NZF, de koepel die tot nu toe deze cao met de vakbonden afsloot, gaat voortaan verder als 'belangenbehartiger'.

Voorzitter A. Krol van de Nederlandse Zorgfederatie (NZF) probeerde er gistermiddag nog een positieve draai aan te geven. “Het besluit van de ziekenhuizen en de verpleeghuizen betekent niet dat we de NZF kunnen opheffen. De ontwikkelingen in de gezondheidszorg vragen om een 'modernisering' en meer vrijheid voor de sectoren, daar hebben wij het volle begrip voor. Maar de NZF blijft nodig om de gemeenschappelijke belangen, op het terrein van de arbeidsmarkt en de opleidingen, te behartigen.”

De nieuwe rol van de koepelorganisatie NZF moet volgens Krol die van coördinator van de looneisen zijn, “zoiets als de vakcentrale bij de bonden doet, of ondernemersorganisatie VNO-NCW in het bedrijfsleven”.

Maar voorzitter Krol kon niet verhullen dat het opstappen van de NVZ (ziekenhuizen) en de NVVZ (verpleeghuizen) uit de cao grote consequenties heeft voor de NZF, waar nu 100 mensen werken. De koepel is voortaan geen grote cao-onderhandelaar meer, daarom moet er waarschijnlijk personeel weg. “Die onzekerheid kunnen we nu nog niet wegnemen”, beaamde Krol. In de komende maanden beraadt de NZF zich op haar nieuwe takenpakket.

De verpleeghuizen willen hun cao voortaan samen met de bejaardenoorden afsluiten. Eerder al bestonden er plannen voor een fusie met de Woonzorgfederatie (WZF), de vereniging van verzorgingshuizen. “De fusie komt door de stap van de ziekenhuizen in een stroomversnelling”, aldus vice-voorzitter A. de Roo van de NVVZ. In 2001 moet de nieuwe cao-verpleging/verzorging rond zijn.

De NVVZ gaat bovendien nauwer samenwerken met de Landelijke vereniging van thuiszorg. Die zou op termijn ook in hun cao kunnen, gaf De Roo toe. “We moeten in ieder geval concurrentie op lonen vermijden, ook met de ziekenhuizen. Om eerlijk te zijn, die concurrentie is er nu nog wel. Ziekenhuizen zuigen veel personeel bij ons weg.”

De bonden Abva/Kabo, CFO en FHZ reageerden opnieuw zeer verbaasd. Volgens hen konden ook de verpleeghuizen hun wensen voor meer vrijheid en samenwerking met de bejaardenhuizen prima kwijt in de plannen voor de grote bedrijfstak-cao. In het voorjaar verplichtten alle partijen zich nog aan de komst van een dergelijke grote zorg-cao mee te werken. De bonden vrezen dat de solo-toer van ziekenhuizen en bejaardenoorden de concurrentie in salarissen, met name voor de verpleging, alleen maar zal aanwakkeren.

C. Dijkers van de ziekenhuizen benadrukte gisteren nog eens dat loonconcurrentie geen motief is. “Als we willen kunnen we nu ook bepaalde groepen extra belonen. Waar het ons om gaat is dat ziekenhuizen meer zelfstandig kunnen regelen. En dat gaat gewoon sneller zonder de formele onderhandeling met de NZF”, aldus Dijkers. De NVZ bevestigde in de toekomst graag weer één cao te willen met de academische ziekenhuizen. Die splitsten zich vijf jaar geleden af van de NZF. De Vereniging van geestelijke gezondheidszorg houdt voorlopig de cao nog bij een uitgehold NZF, net als de Gehandicaptenzorg. “We weten nog niet hoe het verder moet”, was gisteren het enige commentaar van voorzitter örgens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden