Update

Na zelfmoord of euthanasie soms toch uitvaart in kerk

© ANP Beeld
© ANP

Een parochiaan die euthanasie heeft laten plegen of suïcide heeft gepleegd mag soms toch een kerkelijke uitvaart krijgen. Dat schrijven de bisschoppen vandaag in een verklaring.

De Rooms-Katholieke Kerk wijst actieve euthanasie en suïcide af, maar als iemand euthanasie of suïcide pleegt 'terwijl hij door emoties, angst en stress was overmand, is de innerlijke vrijheid en daarmee de toerekenbaarheid van de daad verminderd. In dat geval kan een priester toch besluiten een kerkelijke uitvaartplechtigheid te houden.'

Een pastoor in Liempde weigerde vorige maand een man te begraven, omdat hij euthanasie had laten plegen.

Sacramenten
De bisschoppen schrijven verder dat er in het verzoek aan een priester om de sacramenten toe te dienen als de betrokkene euthanasie wil plegen een dubbele tegenspraak ligt. 'Iemand wil de regie over zijn dood in eigen hand houden, terwijl men zich in het ontvangen van de sacramenten juist overgeeft aan de ontferming van God.'

'Door in te gaan op het verzoek om in deze situatie de sacramenten toe te dienen en afspraken te maken over de uitvaartplechtigheid, zou de priester bovendien de indruk kunnen wekken dat hij met het levensbeëindigend handelen akkoord is.' Dat zou dwars ingaan tegen de verkondiging van de Kerk dat de mens noch over het eigen leven noch over dat van anderen kan beschikken.

De pastoor in Liempde weigerde de kerkelijke uitvaart van een man uit zijn parochie die euthanasie pleegde omdat het volgens de geestelijke een weloverwogen besluit was. 'Ik kon het niet in overeenstemming brengen met mijn geweten en de leer van de kerk', aldus de pastoor in een interview met het Brabants Dagblad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden