Na 'Woerden' burgemeesters extra alert
Moeten crisisopvanglocaties voor asielzoekers beter worden beveiligd? Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen antwoordde met 'ja': hij heeft dit weekeinde de beveiliging opgeschroefd van de tijdelijke noodopvang in het Beatrixgebouw. "Dat zal iedere burgemeester voor zichzelf moeten bepalen", zegt Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de commissie Asiel en integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in de noodopvang, terwijl het Coa de beveiliging van de asielzoekerscentra regelt.
Wienen bepleit vooral een oplettende houding: "Er is geen reden om overal extra politieposten neer te zetten. Ik heb in Katwijk, waar we een groot asielzoekerscentrum hebben, dit weekeinde niets speciaals gedaan. De politie is hier altijd op haar qui-vive. Wat we wel moeten doen, is: extra alert zijn. Ik ga ervanuit dat Woerden een incident is, maar het is wel zorgwekkend. Het zou dom zijn uit te sluiten dat zoiets nog een keer kan gebeuren."
De inzet van extra agenten bij noodopvanglocaties kan ten koste gaan van andere politietaken. "Je kunt een politiemens maar één keer inzetten", aldus een woordvoerder van de landelijke politie. Mogelijk vormen particuliere beveiligers een oplossing, zegt Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlandse Genootschap voor Burgemeesters. "De vluchtelingen willen bed, bad en brood, maar ook veiligheid." Hij wil dat dit landelijk goed geregeld wordt.
undefined