Na WK alle Beesies inleveren

amsterdam – Supermarktketen Albert Heijn roept op om alle ’Beesies’ terug te brengen naar de winkel, wanneer het Nederlands elftal Zuid-Afrika heeft verlaten. Dit om te voorkomen dat de pluche rupsen in de prullenbak belanden.

Albert Heijn heeft 30,5 miljoen Beesies geproduceerd, die tijdens het WK-voetbal bij elke vijftien euro aan boodschappen werden verstrekt aan klanten. „Als mensen hun Beesie inleveren, zorgen wij ervoor dat het speeltje een goede bestemming krijgt”, zegt Anoesjka Aspeslagh, woordvoerster van Albert Heijn.

Verschillende organisaties hebben zich bij de supermarktketen gemeld en gevraagd of zij de Beesies mogen ophalen, na afloop van het WK. Zo kunnen de vijftien centimeter lange harige rupsen bij ontwikkelingsorganisaties terechtkomen. Zij verstrekken de gadgets aan kinderen in derdewereldlanden. Wat overblijft, wordt volgens de woordvoerster op verantwoorde manier vernietigd.

Eerder deze week kwam marketingbureau Opinionators met ’Return to sender’. Ook deze actie roept op tot het terugbrengen van alle gratis oranje gadgets naar de supermarkten. „Het liefst met een briefje met de reden waarom de prullaria geretourneerd worden”, zegt Emilie van Rappard van Opinionators. Voorbeeldbriefjes zijn te downloaden via de website van het bureau. In het ene briefje wordt gepleit voor een leaseconstructie van de oranje gadgets, in de ander voor hergebruik.

’Return to sender’ is bedoeld om mensen bewust te maken van de noodzaak van afvalreductie. Van Rappard: „Iedereen wil minder afval produceren; toch accepteren we de prullaria massaal bij de kassa’s. Ook al doen we er verder niets mee.”

Voor Albert Heijn is het geen optie de Beesies te bewaren voor een volgend voetbaltoernooi. De keten wil dan met een nieuw gadget komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden