Na winst op Genemuiden komt titel in zicht

GENEMUIDEN - ACV heeft tegen Genemuiden van zijn hart geen moordkuil gemaakt, waar het gaat om wie zich kanshebber mag noemen voor het kampioenschap van de eerste klasse C zaterdagvoetbal. Met een 03 overwinning schreeuwde de club uit Assen de ambities van de daken.

AAD VAN DER GRAAF

"Aan de titel heb ik altijd wel gedacht. Je zou wel gek zijn als je daar niet aan dacht. Ik heb het alleen nooit gezegd" , antwoordde Johan Zandstra toen hem de vraag werd voorgelegd hoe hij met nog acht wedstrijden te gaan de kansen van zijn ploeg inschat. Nooit gezegd dus, maar na de de confrontatie met Genemuiden kon de ACV-trainer er niet meer om heen. En gelijk had hij. Als er een team is dat geen verstoppertje hoeft te spelen, is dat ACV.

In Genemuiden lieten de Assenaren zien over veel troeven te beschikken. Korte, op snelheid uitgevoerde combinaties stonden op de voorgrond waardoor de invloed van het stormachtige weer zo klein mogelijk gehouden werd. Johan Pitstra leefde zich bij ACV het meest uit in het een-keer-raken-voetbal. Maar ook Peter Kuntz en Andre Luchtenberg voelen zich bij dat speltype als een vis in het water. Gedrieen nemen zij de rest van het team op sleeptouw. Bij voorbeeld de jongeren Roeland Deuring en Hiske de Vries, maar ook de altijd wat traag handelende Bert Meertens. De centrumspits etaleerde ook weer zijn beperkingen op de momenten dat het hoofdstuk afronding aan de orde komt. Voor rust faalde Meertens oog in oog met doelman Gert Abma, waarna De Vries ook de rebound verprutste.

Factor geluk

Ondanks het technisch overwicht van ACV heeft ook Genemuiden de kans gehad de score te openen. De thuisclub dreef daarbij niet op eigen kracht, maar op de factor geluk. Gerard Kuntz, de linksachter van ACV, stak als eerste een handje toe toen hij Harm van Dijk de bal voor het inschieten gaf. Vervolgens verzond middenvelder Eenkhoorn schoten die in normale weersomstandigheden niet zo verraderlijk waren geweest. Na rust stond Westerbeek aan het eind van de fraaiste aanval van Genemuiden maar de linkerspits vond evenals zijn ploeggenoten keeper Anne de Jong op zijn weg.

Zandstra noemde later de reddingen van De Jong cruciaal voor het verdere verloop van de strijd. Niettemin was Chris Jansen de mening toegedaan dat zijn ploeg verdiend verloren had. "ACV speelde gegroepeerder. Met veel mensen en beweging rond de bal. We waren veel te afwachtend. In deze vorm is het voor ons ook over voor het kampioenschap" .

De ware voetbalgenieter hoeft daar niet rouwig om te zijn. Hard werken in een tweespitsensysteem is nog steeds het handelsmerk van Genemuiden zeker nu de steunpilaren Harm van de Belt en Chris Riemens het veld hebben geruimd voor jongeren. Genemuiden is daardoor nog niet toe aan een herhaling van het kampioensjaar 1989. Het elftal van nu wordt gedragen door de middenvelders Ben Kin en Gert Beens, maar de andere linies moeten nog inhoud krijgen. Doordat topscorer Richard Boerhof voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld, zit er amper schot in de aanval. De defensie handelde zaterdag vaak onzeker ondanks de leiding van routinier Hoen.

Grootste pechvogel bij Genemuiden werd voorstopper Harco Kolk die een kwartier na de pauze de bal uit een voorzet van Peter Kuntz langs zijn eigen doelman tikte. Genemuiden speelde nadien in feite voor een verloren zaak. Waar Chris Jansen met onervaren wisselspelers trachtte het evenwicht te herstellen, bleef ACV zich concentreren op de eigen technische kwaliteiten. In de slotfase zetten Meertens en Deuring het klasseverschil uiteindelijk om in cijfers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden