Na vredesvlam nu vredespad onthuld voor Vredespaleis

AMSTERDAM - In aanwezigheid van burgemeester Deetman, directeur S. van Hoogstraten van de Carnegie Foundation (Het Vredespaleis) en 119 vertegenwoordigers van Haagse en Brusselse ambassades, is gisteren voor de ingang van Vredespaleis in Den Haag het 'Wereldvredespad' geopend.Het pad is aangelegd rondom het in 1999 opgerichte World Peace Flame Monument, waarin een eeuwige wereldvredesvlam brandt. In de verhoogde rand waarmee het pad is afgezet, zijn speciaal voor dit doel gedoneerde, veelal bijzondere stenen en steentjes verwerkt, afkomstig uit 196 landen en gebiedsdelen.

Beide initiatieven, de vredesvlam en het vredespad, zijn een idee van Savitri MacCuish, het Nederlandse gezicht van de Life Foundation, de spirituele hulporganisatie die de afgelopen jaren onder meer bekendheid kreeg door de vredeswandelingen van oprichter Mansukh Patel. MacCuish heeft het afgelopen jaar alle landen ter wereld via hun ambassades en vertegenwoordigingen benaderd voor een bijdrage aan het wereldvredespad.

De oogst was overvloedig: 196 stenen, in grootte variërend van piepkleine edelsteentjes, een vuistdikke amethist, tot een brok uit de Berlijnse muur. En er was, zo bleek, door veel landen goed over nagedacht. Zo zond Zuid-Afrika een steen van Robbeneiland, waar Nelson Mandela een groot deel van zijn leven gevangenzat, en schonk Japan een exemplaar dat eeuwenlang bewaard was geweest in een boeddhistische tempel.

Rusland diepte een steen op uit het Kremlin, China stuurde jade, Australië, Canada en Groenland stonden stenen af van twee tot drie miljard jaar oud en Griekenland schonk een stuk marmer dat afkomstig is uit dezelfde groeve waaruit het marmer voor de Acropolis is gehouwen.

In een gezamenlijke verklaring, gisteren voorgelezen bij de opening van het wereldvredespad, verwelkomen de ambassadeurs de realisatie dit 'belangrijke monument' in Den Haag, de 'stad van vrede en gerechtigheid'. Ze zijn het erover eens dat het 'moed, vertrouwen en toewijding vraagt om je in vrede te verenigen', en ervan overtuigd dat ,,vrede mogelijk is, maar ook dat het een van de urgentste behoeften is van deze tijd”.

De Life Foundation heeft een internationaal lesprogramma ontwikkeld voor vredesonderwijs aan basisscholieren. Het eerste lespakket werd gisteren tijdens de openingsceremonie symbolisch overhandigd aan mevrouw Forbes, directeur van de Internationale School in Den Haag. Haar school is de eerste in Nederland die met het lesmateriaal aan de slag gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden