Na vijf minuten treedt al hersenschade op

Medische diensten in het Oostenrijkse Zillertal bieden eerste hulp aan Ajax-speler Abdelhak Nouri, die tijdens het oefenduel met Werder Bremen last kreeg van hartritmestoornissen. Donderdag bleek dat de twintigjarige middenvelder blijvende hersenschade heeft, meldde zijn club Ajax.  Beeld ANP
Medische diensten in het Oostenrijkse Zillertal bieden eerste hulp aan Ajax-speler Abdelhak Nouri, die tijdens het oefenduel met Werder Bremen last kreeg van hartritmestoornissen. Donderdag bleek dat de twintigjarige middenvelder blijvende hersenschade heeft, meldde zijn club Ajax.Beeld ANP

Na zijn hartstilstand zes dagen terug voor de camera’s van de sportpers, voltrok zich donderdagochtend een tweede drama rond Ajacied Nouri in de beslotenheid van zijn ziekenhuiskamer.

Artsen van het ziekenhuis in Innsbruck probeerden hem langzaam terug te brengen uit de kunstmatige coma waarin ze hebben hadden gebracht nadat hij van het voetbalveld naar hen toe was gebracht.

De hartritmestoornissen waarover zaterdag gesproken werden, betreffen niet het veel voorkomende boezemfibrilleren, de onregelmatige en te hoge hartslag die vaker op oudere leeftijd voorkomt. De elektrische prikkel die het hart aanstuurt is dan wel in de war maar dodelijk is dat doorgaans niet: het hart blijft gewoon het bloed rondpompen. Vermoedelijk is er sprake van ‘kamerfibrilleren’. Dat is een acute elektrische stoornis die een van de grootste oorzaken is van een hartstilstand.

Reanimatie

Bij zo’n stilstand is het van het grootste belang dat de patiënt zo snel mogelijk wordt gereanimeerd. Dat betekent hartmassage en beademing, en tegelijkertijd het stroomstootje van de ‘defibrillator’, de groene AED’s die op elk sportveld te vinden zijn. Artsen hanteren als vuistregel dat iedere minuut uitstel van deze behandeling, de kans op overleving met tien procent doet afnemen. Als het bloed geen zuurstof meer naar de hersenen pompt, gaan vanaf zo’n 5 minuten daar cellen afsterven.

In Nederland krijgen wekelijks 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een kwart van hen overleeft, en vaak in goede staat. Het ‘kasplantje’, iemand die totaal afhankelijk is van anderen na reanimatie, is een grote uitzondering in deze groep.

Een jonge topsporter kan doorgaans meer aan dan anderen. Bovendien kreeg de Ajacied de hartstilstand op een plek waar hulp direct beschikbaar was. De voetballer bleef zo’n twintig minuten op het veld liggen voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. Het lijkt erop dat de reanimatie moeizaam verliep. Een nog niet opgespoord probleem - bijvoorbeeld een minder sterke hartspier - kan de oorzaak zijn. Topsporters als Nouri behoren wel tot de groep die regelmatig inspanningstesten doen, waarbij dat soort aandoeningen zouden opvallen. Ook mogelijk is een hartinfarct – door stolsels in de bloedvaten – maar bij jongeren komt dat weinig voor.

Drie dagen later liet Ajax weten dat eerste neurologische onderzoeken, inclusief een hersenscan, geen schade lieten zien. Hoopgevend. Maar zoals de club al toevoegde: dat zegt nog niets definitiefs. De echte test komt op het moment dat de patiënt uit de coma wordt gehaald, dat het brein actief moet worden. En dat werd het voor een belangrijk gedeelte niet.

Onvoorstelbare klap

Bij Ajax-voetballer Abdelhak Nouri, die zaterdag ineenzakte tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk, is ernstige en blijvende hersenschade geconstateerd, zo bleek vandaag. Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax reageerde onthutst. "Dit is het slechtst denkbare bericht", zei hij. "Het is verschrikkelijk."

De 20-jarige Nouri was op het veld gereanimeerd en daarna met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck vervoerd. Daar brachten neurologische onderzoeken gisteren de jobstijding.

"Wij voelen enorm mee met zijn ouders, zijn broers en zussen en zijn overige naasten", zei Van der Sar. "Voor hen is dit leed niet te beschrijven. De klap is bij Ajax ook keihard aangekomen, al wisten we dat we rekening moesten houden met dit scenario. Abdelhak is zo'n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd.''

Minister Edith Schippers van volksgezondheid, welzijn en sport sprak van een 'onvoorstelbare klap voor Abdelhak Nouri, zijn familie, zijn vrienden en zijn team'.

'Mijn hart huilt. Wat gaan we je missen, Appie, op de velden. Je had ons nog zoveel te geven', schreef oud-Ajax-trainer Frank de Boer. Beeld EPA
'Mijn hart huilt. Wat gaan we je missen, Appie, op de velden. Je had ons nog zoveel te geven', schreef oud-Ajax-trainer Frank de Boer.Beeld EPA

De voetbalwereld reageerde geschokt. De KNVB en PSV-directeur Toon Gerbrands spraken hun medeleven uit. Op sociale media stroomden gisteren berichten binnen van (oud-)voetballers, voetbalvolgers en betrokkenen.

"Mijn hart huilt. Wat gaan we je missen, Appie, op de velden. Je had ons nog zoveel te geven'', schreef oud-Ajax-trainer Frank de Boer, die Nouri in de jeugd van Ajax trainde, op Instagram.

"Wat je echt niet wilde horen is toch waarheid geworden - heel veel sterkte voor familie Nouri'', twitterde voetbalanalist en oud-Ajacied Kenneth Perez.

Oud-international John Heitinga, de nieuwe trainer van het hoogste jeugdelftal bij Ajax (onder-19), noemde Nouri een Amsterdamse held. "In gedachten bij die lieve, fantastische Abdelhak Nouri en zijn familie. Held van Ajax."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden